Enorma skillnader i flyktingmottagandet

INRIKES

Samhälle. Vid årsskiftet var Hultsfred en av kommunerna i Sverige med flest asylsökande per 1 000 invånare - drygt 114 stycken.

Samtidigt hade Söderköping knappt nio.

– Det tycker jag är synd, säger Söderköpings kommunalråd Anders Bevemyr (S).

Lite mer än 14 mils bilresa norr om Hultsfred ligger östgötska Söderköping. Här bodde bara 8,6 asylsökande per 1 000 invånare den 1 januari i år, enligt TT:s beräkningar, vilket placerar Söderköping på 30:e plats bland kommunerna med färst flyktingar i Sverige.

– Jag vet att vi har tagit emot väldigt få, och det tycker jag är synd. För vi ska ta vår del av det som behöver tas när det gäller nyanlända, säger Anders Bevemyr och fortsätter:

– Det är inte så att vi sagt nej.

Många i Norberg

I TT:s beräkning ingår alla som var inskrivna i Migrationsverkets mottaggningssystem den 1 januari i år samt alla med uppehållstillstånd som anvisats till en kommun under 2016.

Enligt den hade Norberg i Västmanland tredje flest asylsökande per 1 000 invånare: 104 stycken. Det totala antalet varierade dock kraftigt under 2016.

– Som mest var det mellan 900 och 1 000 personer. Nu är vi nog nere i ungefär 500, säger Hannu Högberg, kommunchef i Norberg, som 2016 hade 5 795 invånare.

Kommunen låg trots det bra till vad gäller förutsättningar för flyktingmottagande, säger han. Dit räknas faktorer som säkerhet, aktiviteter, skola och sjukvård.

"Väldigt tufft"

Många men små asylboenden kan vara en förklaring till att det funkat så bra, tror Hannu Högberg.

– Det har inte varit särskilt mycket stök och bök kring asylboendena. Sedan har det civila samhället gått in på ett väldigt påtagligt sätt i Norberg, och jobbat med de här frågorna, säger han.

Det stora antalet asylsökande har dock satt välfärden på prov i den lilla kommunen.

– Där har det varit väldigt tufft, för framförallt skola och förskola. Men även biblioteket har märkt av en väldigt dramatisk ökning. Trevligt, men biblioteket var kanske inte anpassat till stora mängder personer, säger Hannu Högberg

FAKTA

Länsstyrelsen fördelar

Regeringen beslutar utifrån Migrationsverkets förslag hur många asylsökande som ska anvisas till varje län.

Länsstyrelserna beslutar sedan hur många personer varje kommun ska ta emot.

Källa: Migrationsverket

TT

ARTIKELN HANDLAR OM