Löfven vill bryta block men hålla statsministerpost

INRIKES

Poltik. Stefan Löfven (S) hamrar på om att blocken måste brytas. Men han vill inte ens resonera om något annat än en S-ledd regering där han själv är statsminister efter nästa års val.

– Jag tänker inte spekulera i regeringsbildning förrän jag har sett valresultatet, säger Löfven till TT under en båtfärd i samband med de nordiska statsministrarnas informella möte i Bergen.

På frågan om det ens ingår i Socialdemokraternas världsbild, eller Löfvens, att sitta i en regering där statsministern inte heter Löfven eller är S-märkt säger han att han inte "har någon anledning att spekulera om det".

Frågan om hur det ska gå att bilda en regering efter nästa val har trasslat till sig ytterligare lite sedan Sverigedemokraterna sagt att de inte kan lova att rösta för Anna Kinberg Batra som statsminister om de inte får vara med och förhandla om inflytande. Det har M-ledaren sagt nej till. Sedan tidigare har SD och de borgerliga sagt att de inte tänker låta Löfven sitta kvar om han skulle försöka.

TT: Innebär inte det dödläge?

– Nej, jag förstår inte det här, säger Löfven och drar ett resonemang om att läget nu, utifrån det förra valresultatet är att SD har 13 procent mot övriga partiers 87.

Varför uppstressade?

– Jag förstår inte varför alla blir så uppstressade av det, säger han och tillägger att det finns flera möjligheter att bilda majoriteter utan SD, om blockpolitiken bryts

– Antingen bestämmer man sig Alliansen för om man vill samarbeta med SD eller inte. Blir vi kvar i blocken kan Sverige inte styras, säger han.

Majoriteter kan bildas utan SD även vid ett valresultat som skiljer sig från det 2014, är hans utgångspunkt.

Statsministern menar att det är fullt rimligt att S ska ha förtur till statsministerposten eftersom partiet, "by far" som han uttrycker det, är störst om S kan hålla sig inte alltför långt från valresultatet 2014.

– Men Alliansen verkar tycka att S ska räknas för sig och Alliansens fyra partier som en helhet. Det verkar pågå någon diskussion som går ut på att man ska få till ett valresultat som gör att jag inte kan sitta kvar. Man måste bestämma sig, är det blocken som är det viktigaste?

Går uppåt

Han säger att utvecklingen talar för S, även om ett år återstår till valet.

– Trenden är uppåt, vill jag påstå, det går åt rätt håll. Människor ser det och makrosiffrorna är bra. Men utmaningarna är jättestora, säger han och tar som exempel att för många är arbetslösa och det saknas bostäder.

– Men riktningen är rätt, hävdar han.

TT