Åtal för två våldtäkter nära Varberg

INRIKES

Brott. En 48-årig man, som tidigare dömts en rad grova sexbrott, åtalas för två våldtäkter och rån nära Varberg i vintras.

– I ena fallet har han både misshandlat och hotat målsäganden, säger åklagaren Ginger Johansson till TT.

Den 48-årige mannen, som suttit häktad sedan slutet av januari, misstänks för en våldtäkt mot en kvinna i Getteröns naturskyddsområde utanför Varberg i januari, samt för ytterligare en våldtäkt, i Veddige i Varberg i november i fjol. Mannen åtalas även för att ha rånat båda kvinnorna på deras mobiltelefoner.

Mannen har medgivit vissa delar av händelseförloppen, men nekar helt till brott.

Rättegången inleds den 13 juni.

Det är dock långt ifrån första gången som mannen åtalats. Han dömdes för ett större antal våldsbrott och sexbrott i Stockholmsområdet omkring 1990. Enligt tidigare uppgifter i Aftonbladet handlar det om en dom 1988 för fyra våldtäkter, två domar 1990, för misshandel respektive ett våldtäktsförsök, och en våldtäktsdom 1992.

– Därefter finns inget mer om honom förrän en del trafikbrott från 2010 och framåt och en dom för köp av sexuell tjänst 2015, säger Ginger Johansson.

– Jag har tagit del av domarna och också fått bekräftelse på att han avvikit från en permission då han fortfarande hade ett straff att avtjäna.

TT