Åtalad riksdagsman lämnar alla uppdrag

INRIKES

Politik. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anders Forsberg avsäger sig samtliga politiska och offentliga förtroendeuppdrag, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Forsberg är åtalad för bland annat grov förskingring och rättegången ska inledas i morgon.

Forsberg, som varit partiets främste företrädare i miljö- och jordbruksutskottet, säger att hans nuvarande arbets- och livssituation är ohållbar, på grund av "yttre och inre omständigheter". Därför lämnar han, i samråd med partiets gruppledning, sina uppdrag.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger i pressmeddelandet att Forsberg brustit i omdömet på ett sätt som partiet ser mycket allvarligt på.

"Vi är överens om att det inte längre är möjligt för honom att fortsätta verka som politiker", säger Karlsson men tillägger att Forsberg har stor kompetens och ett stort kontaktnät inom sina områden och att partiet därför fortsatt har möjlighet att konsultera honom.

Forsberg står åtalad för grov förskingring, trolöshet mot huvudman, alternativt olovligt förfogande. Han misstänks för att under flera års tid har lånat över en miljon ur partidistriktets kassa för att täcka utgifter och skulder i sitt jordbruksföretag. Han har betalat tillbaka pengarna, men åklagaren menar att partiet lidit skada.

Forsberg har erkänt olovligt förfogande, men har nekat till de övriga misstankarna. Sedan åtalet väcktes i vintras har han haft time out från riksdagen.

TT