Fem döms för mord på 61-årig kvinna

INRIKES

Brott. Svea hovrätt dömer fem personer för mordet på en kvinna som hittades död i ett gruvhål i Långshyttan. I tingsrätten dömdes en av dem bara för medhjälp.

Tre av offrets vuxna barn nekas skadestånd av hovrätten.

Den 61-åriga kvinnan hittades mördad och dumpad i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan förra sommaren. Hon hade försökt få tillbaka pengar som hon lånat ut till några av de åtalade. Men i stället blev hon lurad i en fälla, där hon ströps med ett rep och sedan höggs ihjäl med kniv efter en grillkväll.

Nu dömer hovrätten fem personer för mord och en för medhjälp till mordet. För en 26-årig man som utdelade de dödande knivhuggen fastställs samma straff som i tingsrätten, 17 års fängelse.

Däremot skärps straffet för en 46-årig man som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord. Hovrätten anser honom skyldig till mord, och höjer från tio till 14 års fängelse.

I Falu tingsrätt dömdes tre kvinnor för att de känt till mordplanerna, men inte avslöjat dem. Två av dem frias nu av hovrätten. Den tredje överklagade inte tingsrättens dom.

Tre av den mördades vuxna barn nekas skadestånd av hovrätten. En av dem hade inte haft någon kontakt med sin förälder på 40 år. De två övriga har inte medverkat i rättegången.

FAKTA

Detta har hänt

Den 28 juni 2016 anmälde en anhörig att den 61-åriga kvinnan, som bodde i Borlänge, var försvunnen. Två dagar senare inledde polisen en utredning om misstänkt mord.

Den 2 juli hittades kvinnan död i ett vattenfyllt gruvhål utanför Långshyttan i Hedemora kommun. Polisen misstänkte att hon dödats två veckor tidigare. Man utgick snabbt från att motivet till mordet var ekonomiskt.

Sju personer greps för inblandning i dådet redan samma helg som kvinnan hittades.

I oktober åtalades elva personer vid Falu tingsrätt.

Tingsrätten dömde fyra personer för mord till mellan 12 och 17 års fängelse. Två män fick tio års fängelse för medhjälp. Tre kvinnor dömdes för att de underlåtit att slå larm om mordplanerna. En man dömdes för mindre brott. En kvinna friades helt.

Hovrätten ändrar delar av domen. En man som i tingsrätten dömdes för medhjälp anses vara skyldig till mord. Två kvinnor som dömts för underlåtenhet frias.

TT