Åklagare: Motgångar födde mordplan

INRIKES

Arbogafallet. Ekonomiska och personliga motgångar fick 42-åringen att planera mordet på sina föräldrar, enligt åklagarna.

Stämningen i rättssalen var tryckt när både en rekonstruktionsvideo och mammans larmsamtal spelades upp.

– Jag är allvarligt skadad och min man ligger död i sängen. Det är någon som kommit in och gjort något med oss. Jag håller på att dö.

Så lät det när mammans larmsamtal till 112 efter det brutala överfallet i sommarstugan utanför Arboga i somras spelades upp i rätten. Enligt åklagaren knivhögg pojkvännen, på kvinnans uppdrag, föräldrarna så illa att pappan dog och mamman skadades livshotande.

På en rekonstruktionsvideo som visades i rätten framgick brutaliteten tydligt. Pojkvännen rusar in i sovrummet och sätter sig grensle över pappan. Upprepade gånger höjer han kniven och hugger, först pappan och sedan mamman. Det enda som hörs är hans tunga andning och huggen som träffar dockorna.

Bröt ihop

När filmen visades gömde pojkvännen huvudet i händerna och stirrade ner i bordet. Enligt hans advokat Lars Jähresten bröt han efter det att rekonstruktionen gjordes ihop.

Den 42-åriga kvinnan rörde dock inte en min i rättssalen.

Det här är del två i rättegången om de så kallade sommarstugemorden i Arboga. Till skillnad mot första delen, som handlar om "drunkningsmordet" på kvinnans tidigare make, kan åklagarna i denna del luta sig mot både pojkvännens erkännande och teknisk bevisning. Blodspår, dna och skospår binder honom till brottet.

Åklagaren tecknade under sin sakframställan en bild av en kvinna i djup konflikt med det mesta i sin omgivning. Hennes föräldrar sade upp henne från lägenheten de ordnat åt henne, kollegan uteslöt henne från företaget efter en sexfilm med ett par flyktingpojkar och hon fick inte ut pengarna från sin döde makes livförsäkring.

Detta, menar åklagarna, fick kvinnan att börja planera motåtgärder. Pojkvännen har i förhör uppgett att kvinnan frågat honom om hjälp med att döda föräldrarna första gången i början av sommaren.

Tidiga misstankar

Bara fyra dagar efter mordet fattade polisen misstankar mot kvinnan och pojkvännen och hemlig avlyssning sattes in.

"Det är allvar. Det är mord. Jag vill inte bli dömd", säger kvinnan på banden som spelades upp i rätten.

"Aldrig, aldrig erkänna. Okej?"

Kvinnan och ex-pojkvännen hade ingen möjlighet att göra tecken eller kommunicera till varandra under förhandlingen. Han var placerad rakt framför henne så att de inte skulle kunna ha ögonkontakt.

FAKTA

Bakgrund: Arbogafallet

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt ha försökt att döda sin mamma.

I augusti 2015 hittades kvinnans make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls kvinnans far och mor brutalt med kniv i sommarstugan. Fadern avled, och modern skadades svårt.

42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Kvinnan har också åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Hon nekar till allt.

En första rättspsykiatrisk undersökning har visat att kvinnan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning som bör utredas vidare.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i makens död, men ingår inte i det nu aktuella åtalet.

Förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt väntas pågå till den 28 juni.

TT