Passet är beställt - snart flyttar Kaj Linna

INRIKES

Brott. Nya passet är beställt och snart sätter sig Kaj Linna, som släppts fri efter nästan 13 år, på ett flygplan till Kanarieöarna.

Bakom lås och bom inspirerades han av ett tv-program om framtidens hållbara öar. På en av öarna vill han spendera livet.

Kaffekoppsklirr, sorl och radiomusik hörs i bakgrunden. Men i fokus sitter Kaj Linna för de journalister som samlats på ett kafé i Växjö. Första dygnet i frihet bjuder på en dramatisk omställning, förklarar han.

– Man kan nog jämföra mellan helvete och himmel i den meningen, säger Kaj Linna om kontrasten från fängelse till ett kafé på stan.

Men sedan Kaj Linna släpptes fri har mest tid lagts på intervjuer.

– Det är positivt att folk tycker det här är intressant, att man uppmärksammar bristerna i vår rättsstat. Jag är glad att folk inte bara rycker på axlarna och struntar i mig.

Reaktioner från allmänheten har han också fått.

– De flesta är på det vanliga svenska viset och säger inte så mycket. Men det var en äldre dam som var framme och gratulerade. Det var kul, säger Kaj Linna.

Han dömdes 2004 till livstids fängelse för ett rånmord i Kalamark 2004, men efter att ha beviljats resning av Högsta domstolen väntade en ny rättegång. I veckan släpptes han fri i väntan på dom och om Kaj Linna slutligen frikänns från rånmordet kan han räkna med att placera sig på första plats bland dem som fått skadestånd för felaktiga domar, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz vid Stockholms universitet.

Läste av folk

Klockan slog 15 den 30 maj och hovrätten meddelade sitt beslut i häktningsfrågan. Även då var ett stort antal medier alldeles i närheten.

– Jag stod inne på häktet i ett besöksrum och tittade ner på parkeringen där ett stort medieuppbåd fanns. Jag såg att det blev en dynamisk förändring i deras beteende, men visste inte om det var positivt eller negativt. Jag försökte läsa av folk och såg då att syrran kramade om en journalist. Då tänkte jag "wow". Då blev det bekräftat, säger Kaj Linna.

Nästan tretton år av hans liv har tillbringats i fängelse. Saker och ting har hänt under tiden. Både med samhället och med privatlivet.

– De viktiga delarna i mitt liv som gått förlorade är borta för alltid. Mina barns uppväxt och mina föräldrars bortgång. Jag har inte tagit del av det på något sätt, säger Kaj Linna.

– Man bygger upp en bitterhet, men jag måste själv välja om jag bara ska hata eller om jag ska vara konstruktiv på något sätt.

Om man har kvar sin integritet så är man fri, resonerar Kaj Linna. Och så har han även tänkt under tiden i fängelse.

– Friheten är det sista som kan tas ifrån mig. Den kan låsas in i ett fängelse, men friheten kan inte tas ifrån en. På så sätt blir det lättare att leva ett värdigt liv. Jag har suttit tretton år i fängelse, men jag är inte institutionsskadad och upplever inte alls den här miljön som främmande, säger han och sveper armen i kafémiljön.

Flyttar till ö

Flickvännens telefon ringer konstant och hon hjälper till att fixa med alla intervjuförfrågningar. Hon smyger fram till honom och ger en puss.

– Hon betyder allt och mycket. En underbar kvinna som jag haft turen att träffa, säger Kaj Linna.

Hon fick det allra första samtalet när han släpptes fri.

– Det var så härligt och omtumlande. Vi satt med varsin telefon och log, vi sade faktiskt nästan ingenting, säger Kaj Linna.

För några månader sedan såg Kaj Linna ett tv-program på Kunskapskanalen som handlade om framtidens öar. Det är på en av dessa öar som han nu vill bosätta sig tillsammans med flickvännen Petra: El Hierro på Kanarieöarna.

– Programmet handlade om öar med ett annorlunda tänk om hur framtiden kan se ut, det handlar till exempel om förnybar energi. Och så är det en fantastisk miljö, så jag tänkte "fan, där skulle jag vilja bo".

FAKTA

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen innan mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Den 16 maj 2017 inleds den nya rättegången i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen som meddelas den 15 juni.

Källa: TT, Spår, DN, P4 Norrbotten med flera

TT