Inget stopp för utvisningar till Afghanistan

INRIKES

Migration. Tyskland stoppar tills vidare ut- och avvisningar till Afghanistans huvudstad Kabul efter det svåra bombdådet som krävt minst 80 liv.

Men Sverige följer inte Berlins exempel.

"I vårt senaste rättsliga ställningstagande konstaterar vi att det råder en inre väpnad konflikt i bland annat Kabul, med återkommande allvarliga attentat. Många asylsökande som kommer från Afghanistan får därför stanna i Sverige, men situationen är inte sådan att alla har rätt till skydd. Det görs alltid en individuell bedömning i varje enskilt ärende", skriver Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett uttalande.

Han skriver också att säkerhetsläget varierar mellan och inom olika provinser.

Tyskt stopp

Ett flyg med afghanska migranter som har fått nej på sina asylansökningar i Tyskland skulle ha avgått mot Afghanistan i dag. Men efter det oerhört blodiga bombdådet i Kabul är flyget inställt, meddelar inrikesminister Thomas de Maizière enligt tv-kanalen ARD. Beslutet gäller även övriga sådana flyg, enligt nyhetsbyrån Reuters i minst "några dagar".

Fredrik Beijer, som inte vill låta sig intervjuas, kommenterar det tyska beslutet:

"Naturligtvis kan ett sådant attentat göra att även svenska myndigheter tillfälligt stoppar en återvändanderesa, kopplat till att det i en sådan situation kan vara svårt att praktiskt genomföra resan."

De ut- och avvisningar - en del med tvång - som skett av afghanska medborgare har kritiserats av olika människorätts- och aktivistgrupper samt i vissa politiska partier.

– Jag förstår inte hur Migrationsverket fattar beslut och hur de tänker. Det är jättesvårt för en som fötts i Iran att utvisas till Afghanistan där de inte känner någon. Afghanistan är inte säkert, säger Mahboba Madadi, ordförande i Ensamkommandes förbund.

"För de kriminella"

Under tisdagen utvisades ett 20-tal afghaner från Migrationsverkets flyktingförvar i Åstorp. Omid Mahmoudi, verksamhetsledare för Ensamkommandes förbund i Malmö, säger att läget i Kabul och Afghanistan har försämrats, vilket det omfattande dådet är ett exempel på.

– Läget har blivit sämre. Flera personer dör dagligen. Regeringen har blivit svagare och talibanerna har tagit över mer än 50 procent av Afghanistans yta.

De som utvisas till Afghanistan från Sverige tas om hand på ett boende i 14 dagar men måste därefter lämna boendet.

– De försvinner. De blir en väldigt bra resurs för olika terrorgrupper, för pedofiler som utnyttjar barnen. Så de blir en resurs för de kriminella i stället för Sverige, säger Omid Mahmoudi.

FAKTA

Asylansökningar av afghanska medborgare

Fram till och med den 1 maj i år hade 4 119 asylansökningar av afghanska medborgare behandlats i Sverige, varav 1 825 fall med avslag. I fjol behandlades 12 168 ansökningar av afghanska medborgare, och 4 152 gav avslag.

Detta är dock bara beslut av Migrationsverket, första instans, och säger ingenting om utgången i migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen.

Fram till samma datum i år har också 657 asylansökningar av afghanska medborgare inkommit.

Källa: Migrationsverket

TT