Fler vill festa med Mensa

INRIKES

Samhälle. Intresset för att gå med i Mensa har ökat rejält efter organisationens uppmärksammade skandalfest i Eskilstuna i helgen. Flera av organisationens kommande testtillfällen är nu fullbokade, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Enligt Mensa har bokningarna till testtillfällena ökat från 3,5 per dygn till 25 per dygn. För att bli medlem i Mensa behövs en dokumenterad IQ på 131, vilket man behöver bevisa vid organisationens testtillfällen.

– Det är ganska logiskt, syns man i pressen så får man mer uppmärksamhet. Fler läser om oss och vågar ta steget att söka. Uppmärksamhet är bra men det här är ett väldigt sorgligt sätt att få uppmärksamhet på, säger Jenny Åkerman, talesperson för Mensa.

I lördags firade medlemmarna i Mensa att deras fyra dagar långa årsträff i Eskilstuna var över. Polis och väktare kallades till det hotell där medlemmarna bodde, efter att de druckit medhavd sprit i korridorerna, brutit sig in i en konferenslokal, klättrat ut på taket och sedan spelat på ett trumset vid fyratiden på natten.

– Det är såklart trevligt med nya medlemmar, men om man är ute efter att festa på ett väldigt hårt sätt så tror jag inte att det smartaste är att söka medlemskap i Mensa. Tvärtom, det är så långt från ett fylleslag man kan komma, säger Jenny Åkerman till Eskilstuna-Kuriren.

FAKTA

Mensa

Mensa är en internationell ideell förening som bildades i England 1946. Mensa International har drygt 120 000 medlemmar i mer än 100 länder.

Ursprungstanken var att intelligenta människor skulle lösa världsproblem. Men snabbt blev det snarare en social förening.

I Sverige har medlemstalet växt snabbt, från 800 medlemmar 2002 till 6 000 medlemmar 2017.

Mensa Sverige är också den nationella Mensa som har högst medlemstal i förhållande till landets folkmängd.

Yngsta medlemmen i Sverige är sex år, den äldsta är 83 år.

Syftet med föreningen är lika i alla länder: Skapa ett forum för medlemmar som är nyfikna på intelligens, uppmuntra spridandet av kunskapen om intelligens och få upp ögonen för snabba hjärnor.

Källa: Mensa Sverige (TT)

TT