"Allvarligt läge" enligt Kinberg Batra

INRIKES

Politik. Moderaterna rasar, Centern, SD och S ökar i SCB:s partisympatiundersökning.

M får 18,1 procent och är för första gången mindre än Sverigedemokraterna. Läget är allvarligt, enligt M.

I ett inlägg från partiet på Moderatledaren Anna Kinberg Batras konto på Instagram sägs det att "utvecklingen måste vända".

"Vi måste vara ödmjuka inför att svenska folket inte känner tillräckligt förtroende för Moderaterna", skriver partiet.

Moderaternas 18,1 procent är ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent.

Moderaternas minskning är statistiskt säkerställd både jämfört med november 2016 och jämfört med riksdagsvalet 2014, då partiet fick 23,3 procent. Partiet tappar mest till gruppen "vet ej" och Centerpartiet.

Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november. Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

Allianspartierna får i mätningen sammanlagt 37,6 procent, medan regeringspartierna S och MP får 35,6 procent. Men med stöd av Vänsterpartiet har regeringen ett väljarstöd på 41,9 procent.

Bekräftar ras

Mätningen bekräftar det ras för Moderaterna som flera andra opinionsmätningar har pekat på under våren. I det krisläge som råder har även partiledarfrågan börjat diskuteras. Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att Anna Kinberg Batra ska avgå.

Enligt partisekreteraren Tomas Tobé sitter Kinberg Batra säkert:

– Ja, hon är väldigt inställd på att ta Moderaterna genom detta mycket allvarliga läge och vända det här, säger han i en intervju med TT.

På frågan om hur stort ansvar Anna Kinberg Batra har för det minskade stödet, säger Tobé:

– Allt är en kombination. Vi får alla rannsaka oss själva i detta läge men det viktigaste för Moderaterna är att enas.

Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.

"Glädjande"

– Jag glädjer mig åt att vi fortsätter att ha en positiv trend, även om den är svag. Och att vi nu är andra största parti i den här mätningen är också glädjande så klart, säger Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

TT: Är ni rädda för att M stänger dörren till er om raset fortsätter för M?

– Det finns ju inga alternativ egentligen och det har M insett, medan C och Folkpartiet (Liberalerna, reds anm) fortfarande försöker låtsas som att man inte måste välja. Men det är ju så i dag att man måste välja mellan SD och S, det är enda sättet att få majoritet, säger Karlsson.

"Jättenöjda"

Centerpartiet får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november. Centerpartiet får väljare från framför allt M.

– Det är klart att vi är jättenöjda, det är den bästa siffran för oss på 27 år i SCB:s mätningar, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Han tror att det spelar in att Centern tagit avstånd från samarbete med SD och att Annie Lööfs arbete som partiledare spelar stor roll.

– Hon är oerhört trovärdig, betygsätter hennes partisekretare.

KD under spärren

Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent. Kristdemokraterna är dock kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent. Liberalerna får oförändrat 5 procent. Övriga, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.

SCB:s mätning av opinionsläget är den största som görs i Sverige och kommer två gånger per år. Cirka 9 000 personer har under maj tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag. Drygt hälften har svarat.

FAKTA

Mätningen i siffror

Så många procent av rösterna får respektive parti, enligt SCB:s mätning:

Källa: SCB

TT