M-raset till tredjeparti bekräftat

INRIKES

Politik. Moderaternas ras i opinionen bekräftas som väntat i SCB:s partisympatiundersökning. Även om ett ännu större tapp hade befarats så tvingas partiet nu lämna andraplatsen åt Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna går framåt och är tillbaka på sitt valresultat.

I partiledningen var man beredd på en "katastrofmätning", men värsta scenariot var faktiskt ännu lägre siffror. 18,1 procent, som man nu hamnar på, tillhörde snarare bästa scenariot. Men det innebär likväl ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent, och bekräftar de många opinionsmätningar som visat att partiet mer eller mindre varit i fritt fall under en längre tid.

– Jag tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att Moderaterna på ett mycket bättre sätt ska samla Alliansen och erbjuda ett starkare regeringsalternativ än Stefan Löfven och det tror jag till viss del ligger i de siffrorna, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé

C starkt uppåt

Att man nu tvingas lämna platsen som näst största parti till SD svider hårt, även om skillnaden bara är några tiondelar. SCB-mätningen bekräftar också att Centerpartiet är på stark uppgång. Med 11,3 procent ökar partiet med 4,2 procentenheter från novembermätningen och mer än fördubblar valresultatet på 5,2 procent.

– Det är klart att vi är jättenöjda, det är den bästa siffran för oss på 27 år i SCB:s mätningar, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Han tror att det faktum att Centern tagit avstånd från samarbete med SD och Annie Lööfs arbete som partiledare spelar stor roll.

S på valresultatet

Socialdemokraterna är också nöjda med 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter från november, vilket innebär att partiet nu är tillbaka på valresultatet.

– Det känns som om vi socialdemokrater är på rätt väg och att detta är ett tydligt kvitto på Stefan Löfvens ledarskap som statsminister och på de satsningar regeringen gjort på att utveckla den svenska modellen, säger partisekreterare Lena Baastad (S).

Även Sverigedemokraterna ha skäl att glädjas åt sina 18,4 procent.

SD nöjda

– Jag glädjer mig åt att vi fortsätter att ha en positiv trend, även om den är svag. Och att vi nu är andra största parti i den här mätningen är också glädjande så klart, säger gruppledaren Mattias Karlsson.

Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent. Kristdemokraterna är dock kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent. Liberalerna får oförändrat 5 procent. Övriga, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.

Allianspartierna får i mätningen sammanlagt 37,6 procent, medan regeringspartierna S och MP får 35,6 procent. Men med stöd av Vänsterpartiet har regeringen ett väljarstöd på 41,9 procent.

FAKTA

Mätningen i siffror

Så många procent av rösterna får respektive parti, enligt SCB:s mätning:

Källa: SCB

TT