Nya gravitationsvågor upptäckta

INRIKES

Vetenskap. Forskare har upptäckt gravitationsvågor i rymden för tredje gången på kort tid.

De nya vågorna härrör från en kollision mellan två svarta hål för tre miljarder år sedan.

Nu väntar Nobelpriset på upptäckarna.

Redan ifjol, när de två tidigare upptäckterna utannonserades, i februari och juni 2016, spekulerades det om Nobelpriset, men så blev inte fallet. Fast de flesta tippar att det måste komma.

– Jag skulle bli förvånad annars. Möjligen blir det ett pris redan i år, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Gravitationsvågor, som förutsågs av Albert Einstein för 102 år sedan, uppstår vid en snabb förändring av gravitationsfältet, exempelvis vid kollisioner eller explosioner ute i rymden. De är normalt mycket svaga, men ibland lite starkare, och det är sådana som nu registrerats.

Massiv kollision

Precis som de två tidigare upptäckterna härrör även denna från en kollision mellan två svarta hål - med en massa 31 respektive 19 gånger massan hos vår egen sol. Kollisionen inträffade för tre miljarder år sedan.

– Einstein skulle ha varit glad, säger Maria Sundin.

Alla vågorna har hittats av forskningsobservatoriet Ligo (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) i USA. Det består av två anläggningar, en i Louisiana, en i delstaten Washington.

Tillbaka till big bang

– Ligo är ett nytt instrument för att studera universum. Vi har gått från observationer med blotta ögat, till vanliga teleskop, till radioteleskop, och nu till laserinterferometer, säger Maria Sundin.

Hon är i första hand glad över att vågorna definitivt har bekräftats. Men hon påpekar att upptäckten öppnar ett nytt fönster i utforskningen av universum.

– Det innebär nya möjligheter att studera inte bara svarta hål och supernovor, utan även det väldigt, väldigt unga universum. Vi kommer lite närmare tiden alldeles efter big bang då vi tror att universums struktur ändrades snabbt, säger hon.

Upptäckten, som bygger på samarbete mellan forskare från flera länder, presenteras i Physical Review Letters.

FAKTA

Gravitationsvågor

Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi. De utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri som rör sig med ljusets hastighet bort från källorna som alstrar dem. Källorna är oftast massiva kollisioner och explosioner i rymden.

De förutsågs av Albert Einstein i hans allmänna relativitetsteori som lanserades 1915.

De påvisades första gången 2015 vid Ligo-anläggningen i USA. Upptäckten utannonserades i februari 2016.

Källa: NE, Ligo

TT

ARTIKELN HANDLAR OM