Kinberg Batra: Jag är i en förtroendekris

INRIKES

Politik. Efter kritiken och kraven på avgång byter nu en självkritisk Anna Kinberg Batra (M) ut nyckelpersoner i partiet. Beatrice Ask petas som rättspolitisk talesperson och Tomas Tobé som partisekreterare.

– Jag är i en förtroendekris och vi som parti är det, säger moderatledaren.

På frågan om orsaken till raset i opinionen, som tog fart efter beskedet i januari om att öppna upp för samtal med SD, anger hon otydligheten.

– Vi har ju fått kritik för att vara otydliga, både jag och vi som parti. Det är väl inte så konstigt att vi som parti har fått den kritiken när vi har omprövat på flera områden, det tar tid innan det är tydligt vad vi står för nu. Och jag har inte varit tillräckligt skarp i min roll, som jag tycker att jag ska vara, säger Kinberg Batra.

Men hon är inte ångerfull när det gäller den omstridda signalen om Sverigedemokraterna utan upprepar beskedet att man bör tala med alla partier i riksdagen.

Ska växla upp

Partiet ska nu ta sig ur krisen genom att "växla upp" på ett antal områden. Det handlar om jobbfrågan, tryggheten och Allianssamarbetet. Här kom moderatledaren inte med några nyheter.

Däremot blir det personförändringar i partiet. Förra justitieministern Beatrice Ask (M) blir av med jobbet som rättspolitiskt talesperson, och partisekreteraren Tomas Tobé får lämna som partisekreterare. Någon kritik mot någon av dessa ville Kinberg Batra inte vädra. Skälet som angavs var i stället att Tobé ska ta det politiska ansvaret utåt för det arbete som han lett internt för att utveckla. Ask ska få något nytt, oklart vad.

Det snabbt vikande väljarstödet har lett till avgångskrav mot Anna Kinberg Batra från Moderaterna i Östergötland. Ordförande Christian Gustavsson, som också sitter i partistyrelsen, kräver öppet att hon avgår. Partiet i stort, med M i Stockholms stad, länsförbunden i Skåne och Västergötland samt Moderaternas ungdomsförbund, står trots väljarflykten bakom den sittande partiledaren än så länge.

Ideologisk konflikt

Konflikten inom Moderaterna är inte en personfråga egentligen, enligt professorn i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det här är en ideologisk fråga i botten, var ska partiet ta vägen? I grunden är det här ingen personfråga, säger han.

Striden står mellan den liberala och den konservativa linjen.

– Det är en balansakt och det är svårt att vinna båda sidor, säger han.

Och det börjar brådska, valet 2018 är inte så långt bort. Det går inte att vela, det straffar väljarna direkt, visar forskningen, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– Om det svajar kan det gå väldigt illa i ett val, säger han.

FAKTA

Partiet tappat stort

I valet 2014 fick Moderaterna 23,3 procent, vilket var ett tapp på nästan 7 procentenheter från 2010 års val.

Sedan dess har stödet i opinionen stadigt försämrats, där partiet i vissa mätningar hamnat runt 16 procent.

I SCB:s majmätning som kom i torsdags fick partiet 18,1 procent.

Raset i opinionen tilltog efter beskedet i januari att M är berett att samtala med SD i riksdagen.

TT