Pojkvännen: "Hon bad mig döda"

INRIKES

Brott. Hon hatade sina föräldrar och bad honom att döda dem. Så vittnade pojkvännen i rätten i dag om Arbogakvinnan och hennes föräldrar.

Pojkvännen har erkänt mordet och mordförsöket på paret i en sommarstuga utanför Arboga.

– Hon sade att just nu hatar jag dem och vill inte att huvudet ska sitta kvar på kroppen, säger han.

– Hon bad mig göra det.

Pojkvännen berättar att den 42-åriga kvinnan flera gånger frågade honom om han kunde döda hennes föräldrar. Hon ville, enligt honom, att båda föräldrarna skulle dö. Under bilfärden till stugan på mordkvällen upprepade hon frågan.

– Jag vill egentligen inte, men det är du som tagit hit mig, svarade han.

"Titta själv"

Pojkvännen beskriver hur han gick in i stugan och väntade en stund utanför sovrumsdörren. Där inne utdelade han först flera hugg mot pappan, och därefter mot mamman.

Sedan sprang han tillbaka ut till bilen där 42-åringen väntade. Kniven slängde mannen sedan i en sjö på väg från stugan.

Kvinnan hade försett honom med en kniv och handskar för att inte efterlämna några fingeravtryck, enligt vittnesmålet. I övrigt gav hon inga instruktioner. Åklagaren frågar om han siktade medvetet.

– Nej, jag tittar inte var jag träffar, jag bara högg, svarar mannen.

Uppmanades vara tyst

Pojkvännen säger att 42-åringen var "helt kall" när han återberättade dådet. Hon ska sedan ha uppmanat honom att inte berätta om händelsen för någon. Hon lovade att hjälpa honom och att de skulle få ett bra liv tillsammans.

– Nu när mina föräldrar är döda kommer jag att ärva tio miljoner, sade kvinnan enligt pojkvännen.

Han berättar också att han efter mordet mådde mycket dåligt och tog droger varje dag.

I tingsrätten i Västerås berättar mannen om sin flykt till Sverige från Iran och om sina första kontakter med 42-åringen.

Efter att ha mått dåligt en tid flyttade han hem till henne. En vecka senare ville han flytta tillbaka till boendet, men det motsatte sig 42-åringen.

Blev arg

Vad gäller relationen fanns det, enligt honom, inga speciella känslor mellan dem. Men kvinnan ska ha tagit upp att de kunde gifta sig - för att hon tyckte synd om och ville hjälpa honom.

– Anledningen till att jag ville gifta mig med henne var att jag ville stanna, säger mannen.

Han beskriver kvinnan som en oärlig person som lätt kan manipulera människor att göra det hon vill.

Hon har nekat till all inblandning i mordet och mordförsöket. Hennes advokat framhöll i går att det inte finns någon teknisk bevisning som binder henne till brotten. Pojkvännens vittnesmål kan bli avgörande för hur tingsrätten ser på kvinnans inblandning.

FAKTA

Bakgrund: Arbogafallet

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt ha försökt att döda sin mamma.

I augusti 2015 hittades kvinnans make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls kvinnans far och mor brutalt med kniv i sommarstugan. Fadern avled, och modern skadades svårt.

42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Kvinnan har också åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Hon nekar till allt.

En första rättspsykiatrisk undersökning har visat att kvinnan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning som bör utredas vidare.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i makens död, men ingår inte i det nu aktuella åtalet.

Förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt väntas pågå till den 28 juni.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM