Expert: Viktig ekonomisk positionering av SD

INRIKES

Politik. Jimmie Åkesson är skicklig på att utnyttja andra partiers svagheter i det politiska landskapet, enligt Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Han tycker att Sverigedemokraternas nya försök att lägga sig till vänster om Moderaterna i den ekonomiska politiken ska tas på stort allvar.

Under SD:s utvecklingskonferens i Norrköping klargjorde Åkesson återigen att partiet, mot politisk betalning, är berett att stödja en regering ledd av Moderaterna. Men han tillade också att SD ska vara "garanten" för att en sådan regering inte går för långt åt höger när det gäller svaga grupper som exempelvis de fattigaste pensionärerna.

– Det tycker jag är intressant och något som ska tas på allvar. Där försöker man pedagogiskt säga var man ligger politiskt, säger Johansson Heinö till TT.

"Viktig positionering"

Han pekar på att SD försökt balansera längs höger-vänsterskalan. När partiet nu säger sig stödja en M-regering finns möjligheten att SD, som tar väljare från både höger och vänster, kan tappa bland exempelvis LO-anslutna.

– Det tror jag är en viktig positionering av Sverigedemokraterna. De vill skicka signalen att de står till vänster om Moderaterna i ekonomisk politik, säger Johansson Heinö.

Åkesson sade också att SD ska vara den pragmatiska kraften i svensk politik, den som är redo att prata med alla.

– Åkesson är som vanligt skicklig på att utnyttja de andras svagheter. Nu är det ett väldigt låst läge i svensk politik och då är det ju nästan öppet mål för SD att säga: 'vi bidrar inte till någon låsning, vi kan prata med alla'. Det är en enkel boll att rulla i mål för hans del.

"Surfa på splittringen"

Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har tydligast av de borgerliga partiledarna uteslutit samarbete med SD. Och följdriktigt säger nu också Åkesson att en röst på L och C är en röst på Socialdemokraterna.

– Det är ju ett sätt att surfa på splittringen i Alliansen, och den sprickan vill SD bidra till, säger Johansson Heinö.

I den stora SCB-mätningen i veckan hade SD redan gått om M och blivit näst största parti.

TT: Tror du de kan bli ännu större med det här?

– Sverigedemokraterna har potential att växa. Det är svårt att säga hur mycket men de har inte nått taket, svarar Johansson Heinö.

FAKTA

Jimmie Åkesson

Åkesson föddes 1979 och växte upp i Sölvesborg i Blekinge län.

1995 gick han med i SD och bildade en lokal förening i partiets ungdomsförbund i hemstaden.

Åkesson uppger att invandringspolitiken först lockade honom till SD, men EU-motståndet fick honom slutligen att gå med.

1998 blev han som 19-åring invald i Sölvesborgs kommunfullmäktige för partiet.

2002 valdes Åkesson till partiets ledare.

SD kom in i riksdagen efter valet 2010, med 5,7 procent av rösterna.

I riksdagsvalet 2014 fick partiet 12,9 procent.

I den stora opinionsmätningen från SCB i torsdags fick SD 18,4 procent.

Källa: Sverigedemokraterna och NE

TT

ARTIKELN HANDLAR OM