Getrud hemma igen: "Fick tokspel"

INRIKES

Djur. Den lilla geten Getrud har kommit hem igen. Hon mår bra och gjorde rena krumsprång av glädje när hon återförenades med de andra getterna i hagen.

– Hon fick tokspel när hon blev nedsläppt i hagen, du vet så där som folk som hoppar upp i luften och slår ihop klackarna... Hon hoppade upp på en stubbe, klackade ihop klövarna och sedan i väg i en väldig fart, berättar ägarinnan Victoria Mårtensson Winberg på Glada getens gårdsmejeri i Tyringe utanför Hässleholm. som tog emot Getrud i fredags kväll.

Stals ur hagen

Den lilla geten Getrud rövades bort från hagen utanför Hässleholm och återfanns i förra veckan när hon räddades ur en het bil vid en badmintonhall i Stockholm. Victoria Mårtensson Winberg fick nys om att Getrud var i Stockholm via medier, och förstod då att geten inte alls blivit tagen av en räv vilket varit hennes första tanke.

Getrud togs sedan om hand på Skansen innan en vän till Victoria Mårtensson Winberg körde hem henne. Händelsen utreds nu av polis som både djurplågeri och stöld, berättar hon.

– Det var så skönt att få hem henne igen, man var ju så orolig. Men nu har jag sovit som en gris i natt.

Get-yoga

Varför Getrud stals kan hon fortfarande inte riktigt begripa.

– Det måste ha varit ett infall. Getrud är kelig och hoppar upp i famnen, så alla som träffar henne vill ta henne med sig. Men att verkligen göra det är ju en annan sak.

Framtidsplanerna för Getrud är betydligt mindre dramatiska än den senaste veckans händelser. Nu är hon bara tre månader gammal och ska fortsätta beta i hagen med de andra getterna. Vid två års ålder får hon träffa en bock, för att sedan gå i sin mors fotspår och bli mjölkget. Men äventyrens tid är inte helt förbi.

– Hon är en yoga-get, om man går ner på marken kliver hon upp på ryggen. Så vi har talat om att ha get-yoga här, berättar Victoria Mårtensson Winberg.

FAKTA

– Getrud är kelig och hoppar upp i famnen, så alla som träffar henne vill ta henne med sig. Men att sedan verkligen göra det är ju en annan sak.

Victoria Mårtensson Winberg, Getruds ägare.

TT