Gömda har ingen rätt till bistånd

INRIKES

Migration. De svenska kommunerna är inte tvungna att ge bistånd till personer som sökt asyl, men som gömmer sig från myndigheterna efter att ha fått avslag i alla instanser. Det konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i en ny dom, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Förhoppningsvis ger den i alla fall vägledning om det är så att en del kommuner har trott att de var skyldig att ge bistånd i sådana situationer, säger justitierådet Thomas Bull, som var en av dem som prövade målet, till Ekot.

Domstolen har prövat ett fall med en kvinna med tre barn. Hon hade fått avslag på sin asylansökan i alla instanser, men var kvar i landet när hon sökte hjälp av Vännäs kommun. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen avgjort frågan.

Flera kommuner ger i dag bistånd till tidigare asylsökande som håller sig undan avvisning. Och det får de göra, enligt domen.

– Det vi tagit ställning till är egentligen bara de fall där en kommun är skyldig att ge någon bistånd, men det finns en bestämmelse i socialtjänstlagen att kommunen får ge stöd också i andra fall, säger Thomas Bull.

TT