Shekarabi och Åkesson möts igen

INRIKES

Politik. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson ska mötas igen i en debattduell, denna gång om vinster i välfärden.

– Sverigedemokraterna utövar ett enormt inflytande över svensk politik i dag, säger Shekarabi till TT och framhåller att SD i välfärdspolitiken fäller avgörandet i viktiga frågor, som den om vinster i välfärden.

– De är vinstintressets mest aktiva röst i riksdagen men de är ett parti som gick till val på att vara till vänster om Socialdemokraterna i vinst i välfärden. De hade rätt så stora löften till väljarna som de inte ställs till svars för, säger Shekarabi som utmanat SD-ledaren på debatt.

Inte första gången

Debatten ska hållas i Uppsala den 5 september, bekräftar Åkessons politiske sekreterare Mikael Eriksson.

I ett mejl skriver han att för SD är "kvalitén det centrala och valfriheten oerhört viktig", medan regeringen verkar vilja riskera en massa jobb i privatdrivna bolag i skola och omsorg.

Shekarabi och Åkesson har debatterat tidigare, i Bromölla i höstas. Då var frågan vilka regler som ska gälla när kommun och stat handlar upp tjänster och varor, till exempel om företag som lämnar anbud måste ha kollektivavtal eller villor som motsvarar det.

Stöd av SD

Regeringen förlorade striden om de reglerna i riksdagen eftersom SD ställde sig på Alliansens sida. Regeringen återkom med ett mindre omfattande och mindre långtgående förslag efter förhandlingar med Kristdemokraterna, som gav majoritet. Det förslaget fick då stöd av SD.

Regeringen arbetar för närvarande med att få till ett förslag för begränsningar av vinster i välfärden med den så kallade Reepalu-utredningen som grund.

Ardalan Shekarabi kan inte svara på när regeringen kan tänkas presentera en proposition. Förhandlingar pågår med Vänsterpartiet, men eftersom SD står på Alliansens sida i frågan kan regeringen sannolikt inte driva igenom förslag med vinstbegränsning.

FAKTA

Vinster i välfärden

Regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslog i höstas ett vinsttak för företag som verkar i välfärden.

Reepalu hade till uppgift att återkomma i maj med förslag om sätt att mäta kvaliteten i välfärden, som en metod att se till så att skattepengar används rätt. Men han kom inte med några konkreta förslag.

Reepalu anser att vinstbegränsningar måste till, det är det viktigaste.

Regeringen har inte uttalat sig defintiivt om Reepalus förslag, men enligt överenskommelse med budgetpartnern Vänsterpartiet ska regeringen och V lägga ett förslag före nästa val.

TT