Alliansmöte i Kinberg Batras kök

INRIKES

Politik. Moderatledaren Anna Kinberg Batra bjuder in de andra Alliansledarna till sitt köksbord i Nacka.

– Det är dags för Alliansen att röra sig framåt. Vi måste växla upp, säger hon i sitt sommartal.

– Jag kan garantera att vi inte kommer att plantera träd, det blir inga ballonger och jag äger ingen badtunna, säger Anna Kinberg Batra med en blinkning till hur det gick till när Alliansen bildades 2004 hemma hos dåvarande Centerledaren Maud Olofsson i Högfors.

Den träffen ledde fram till ett tätt samarbete och åtta år i regering. Men det är historia, nu är siktet på nästa val, betonar Kinberg Batra, som inte vill avslöja när middagen ska bli av.

Nytt läge

En stor skillnad mot 2004 är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. I början av året gav Anna Kinberg Batra beskedet att hon är öppen för samarbete med SD i olika sakfrågor i riksdagen, även om hon inte kan tänka sig att sitta i samma regering. Ett omstritt besked, som hon inte ångrar, men som lett till splittring i Alliansen. De andra tre partierna säger nej till att samarbeta med SD.

Anna Kinberg Batra duckar dock på frågor om hur Allianspartierna ska hantera de olika linjerna om förhållandet till SD och om detta är något som ska lösas vid köksbordet i Nacka.

– Sverige har problem som behöver lösas och vi måste visa varför Sverige behöver en ny regering och varför det är vi som ska lösa Sveriges problem, säger hon.

Förtroendekris

I fredags, på en pressträff efter en tuff vecka med skakiga opinionssiffror, internt missnöje och avgångskrav, lovade Moderatledaren att bli tydligare. Hon pekade då ut otydligheten som orsak till opinionsraset, som tog fart efter hennes besked om SD i januari.

Anna Kinberg Batra vill nu ta sig ur sin egen och partiets förtroendekris genom att "växla upp" på ett antal områden.

– Sverige har tre stora problem - jobbklyftan, jobbskapandet och otryggheten. VI moderater tänker lösa dem, säger hon i sitt tal.

FAKTA

M har tappat stort

I valet 2014 fick Moderaterna 23,3 procent, vilket var ett tapp på nästan 7 procentenheter från 2010 års val.

Sedan dess har stödet i opinionen stadigt försämrats, där partiet i vissa mätningar hamnat runt 16 procent.

I SCB:s majmätning som kom i förra veckan fick partiet 18,1 procent.

Raset i opinionen tilltog efter beskedet i januari att M är berett att samtala med SD i riksdagen.

TT