Ny studie: Plugg och röstande går hand i hand

INRIKES

Politik. Läser du ekonomi? Då är sannolikheten stor att du också röstar borgerligt, visar en undersökning från SOM-institutet i Göteborg.

Människor som studerar humaniora lutar åt vänster, medan tekniker och naturvetare lutar åt höger.

Med hjälp av data från de så kallade SOM-undersökningarna från 2001-2016 har Erik Vestin, doktorand vid Göteborgs universitet, jämfört bland annat partisympatier med utbildningsinriktning.

Enligt honom finns det föreställningar inom den akademiska världen om att de som studerar ett visst ämne också har en viss politisk inriktning, och att de visade sig stämma ganska väl.

– För min del bekräftar undersökningen i rätt hög grad vad jag själv trodde, säger Erik Vestin till TT.

Ekonomer väljer M

De som studerar för arbeten som i dagligt tal brukar beskrivas som att "jobba med människor" - exempelvis socialt arbete, sjukvård och psykologi - liksom kulturellt inriktade utbildningar, tenderar att luta åt vänster. De som studerar teknik, mer administrativa yrken och exempelvis ekonomi, lutar åt höger.

– Ekonomerna är en ganska anmärkningsvärd grupp. Det är en ganska stor grupp som genomgående är väldigt tydligt höger. Det är absolut borgerliga sympatier, framförallt röstning på Moderaterna som står ut i det fallet, säger Vestin.

Socialdemokraterna har ett ganska brett stöd över gränserna. Även Kristdemokraternas och Liberalernas sympatisörer beskrivs som luddiga. Bland de som studerar estetiska ämnen, humaniora och media sticker Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Fi ut. Sverigedemokraterna är lite starkare i den kategori där tekniker ingår, men har också starkt stöd i den grupp som kallas "allmän", där det exempelvis ingår personer som endast gått grundskoleutbildning.

Oklara orsaker

Men den tydligaste kopplingen har gruppen som har studerat kategorin jordbruk, skogsbruk och miljövård. Där är stödet för Centerpartiet är massivt.

– Det är böndernas parti i ganska stor grad, säger Vestin.

Vad sambandet mellan utbildning och politiska åsikter beror på är oklart. Vestin gissar att det snarare är personer med en viss politisk inriktning som söker sig till vissa utbildningar, även om det inte är otänkbart att vissa utbildningar även kan påverkar politiska åsikter.

– Det är processer som är ganska outredda, säger han.

FAKTA

Så röstar du om du studerar...

Ekonomi/handel/administration: Generellt borgerligt, främst Moderaterna.

Hotell/restaurang/service/skönhetsvård: Viss överrepresentation för Socialdemokraterna.

Jordbruk/skogsbruk/miljövård: Centerpartiet.

Teknik/byggteknik/industri/transport: Socialdemokraterna är ganska starka, men även Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Naturvetenskap/matematik/data: Liberalerna, i någon mån Miljöpartiet.

Hälso- och sjukvård/medicin: Inget parti står ut.

Estetik/design/hantverk/konst: Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ.

Humaniora/kultur: Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Liberalerna.

Media/journalistik/reklam: Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ.

Pedagogik: Inget parti står ut, men i viss mån en vänsterlutning i attityderna, och i viss mån Liberalerna.

Samhällsvetenskap/juridik: Inget parti står ut.

Socialt arbete/omsorg/psykologi: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet.

Allmän inriktning (framförallt personer med endast grundskoleutbildning): Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Undersökningen bygger på 64 000 personer som mellan 2001-2016 svarat på vilken inriktning i huvudsak deras utbildning har, liksom frågan "Vilket parti tycker du bäst om i dag". Listan visar partier och attityder där stödet är högre än genomsnittet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM