Färre men längre sjukfall

INRIKES

Samhälle. Färre personer blir sjukskrivna - men antalet sjukdagar ökar, visar ny statistik från Försäkringskassan.

Siffrorna som presenteras i dag visar en liten minskning i antalet sjukfall bland anställda, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Omkring 1 200 färre ärenden anmäldes förra året jämfört med året före, enligt Ekot. Men det är fortfarande fler än för två år sedan och försäkringsdirektör Lars-Åke Brattlund anser att arbetet för att minska sjuktalen kan bli bättre.

– Man måste till exempel försöka hitta former för att anpassa arbetsuppgifter, men också att kunna få tillbaka människor på deltid. Hälso- och sjukvården behöver bli ännu bättre på att identifiera och aktivt jobba med de här människorna som riskerar att hamna utanför, säger han till Ekot.

I dag är det drygt 33 000 personer som varit sjukskrivna längre än två år.

– Det vi kan se är att för dem som har kommit in i sjukförsäkringen blir sjukfallen längre. Det är små tendenser men tydliga. Och vi vet att blir du kvar länge i sjukförsäkringen tenderar du att bli kvar väldigt länge, säger Lars-Åke Brattlund.

Vård och omsorg är den bransch som är mest drabbad med 147 sjukfall per 1 000 anställda. Därefter kommer tillverkningsindustrin där motsvarande siffra är 87.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM