Lisa Holm-mördare kan bli kvar i Sverige

INRIKES

Brott. Mannen som dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm har begärt att få överföras till sitt hemland Litauen. Där har en domstol sänkt straffet till 15 år, vilket kan innebära att han trots allt blir kvar i svenskt fängelse, rapporterar P4 Skaraborg.

Nerijus Bilevicius, som dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm, har begärt att få bli överförd till Litauen för att avtjäna straffet där. En distriktsdomstol i Litauen har gett beskedet att landet erkänner den svenska domen, men har samtidigt sänkt hans straff till fängelse i 15 år.

– Om jag har läst det här beskedet rätt så är det strängaste straffet i Litauen 15 år, men det kan bli livstid om det finns försvårande omständigheter, säger Per Henrik Hedbrant vid Kriminalvårdens rättsenhet.

Besked nästa vecka

I nästa vecka ska straffet fastställas i högre instans i Litauen. Om det blir kraftigt reducerat jämfört med straffet som utmättes av svensk domstol kan Sverige stoppa överföringen.

– Kriminalvården är beslutsfattande myndighet, men jag vill inte uttala mig i förväg om hur vi kommer att ställa oss om straffet i Litauen blir 15 år, säger Per Henrik Hedbrant.

Advokaten Tore Brandtler företrädde Lisa Holms familj under rättegången. Han säger till Sveriges Radio P4 att det vore "ett slag i ansiktet" att sänka Bilevicius straff till 15 år.

– Jag kan inte tänka mig att svenska myndigheter skulle acceptera ett överflyttande om det skulle bli 15 år, säger Tore Brandtler till P4 Skaraborg.

Lyfts till chefsnivå

Han fortsätter:

– Det krävs en särskild delegation för att fatta ett sådant här beslut. Vi brukar ha en policy med uppmärksammade fall att vi lyfter det till chefsnivå och jag kan tänka mig att det kommer att bli så i det här fallet.

Det ursprungliga beslutet att hörsamma Bilevicius begäran om överföring ligger enligt Per Henrik Hedbrant i linje med EU:s lagstiftning.

– Som huvudregel ska man avtjäna sitt straff där man är medborgare, eller har sin hemvist. Det är där den sociala återanpassningen kan ske bäst och som jag förstår så har den här mannen inga band till Sverige, säger han.

FAKTA

Dömdes till livstid

Lisa Holm försvann från sitt jobb på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle den 7 juni 2015. Fem dagar senare hittades hon mördad i en arbetsbod på en närliggande gård. Redan samma dag hämtades Bilevicius in till förhör. Han dömdes sedan av både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för mord.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM