Ovanliga ostvindar välte träd

INRIKES

Väder. Nerblåsta träd över ledningar och vägar har lett till strömavbrott och trafikproblem. Blåsten som drog in över Svealand under onsdagen fick större konsekvenser än väntat. Den ovanliga vindriktningen kan ha bidragit.

Blåsten skapade stora problem i bland annat Dalarna, Västmanland, Närke och Vänerlandskapen. Räddningstjänsten i Bergslagen fick mängder av larm om nerblåsta träd som hindrade trafiken.

– Vi har fått prioritera de större vägarna och hjälpa till där. Vad gäller de mindre vägarna har jag förstått att det många träd som ligger. Där är det markägaren som får ta hand om dem, säger Hasse Dahl vid räddningstjänsten region Bergslagen till SVT Nyheter Örebro.

Ingen varning

Räddningstjänsterna i Dalarna fick mängder av larm om nerfallna träd under eftermiddagen. Blåsten hade inte föregåtts av någon klass 1-varning från SMHI.

– SMHI tycks ha blivit helt tagna på sängen, säger räddningschefen Johan Szymanski på Mora Brandkår till SVT Nyheter Dalarna.

Men blåsten överraskade inte SMHI, försäkrar meteorolog Sandra Andersson. SMHI hade informerat om väntat hårda vindbyar men blåsten nådde aldrig upp till gränsen för en klass 1-varning.

– Vår gräns är ju satt till 21 meter per sekund i vindbyarna. Det är då vi går ut med vår varning, säger hon till TT.

Under onsdagen noterades 20,1 meter i sekunden på Karlstad flygplats. På Adelsö i Mälaren noterades 20 meter i sekunden, i Älvdalen uppmättes 19,3 och på Uppsala flygplats 19,0.

Hårda ostvindar

Att blåsten ändå fått så stora konsekvenser kan ha flera orsaker, säger Sandra Andersson.

– Det kan bero på vindriktningen. Normalt har man under större delen av året västliga eller sydvästliga vindar in över Sverige, och det gör ju att träden är lite mer härdade för den vindriktningen. I samband med de här kraftiga vindarna har det varit ostliga vindar, och det kan ha lett till att träden inte kunnat stå emot.

Kraftbolaget Ellevio hade vid 18-tiden fortfarande över 1 000 strömlösa kunder i Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län.

Då hade det kraftigaste vindbandet passerat och under kvällen kommer blåsten att avta ytterligare.

TT