Tillbaka på Drottninggatan efter dådet

INRIKES

Stockholmsdådet. Papusa Ciuraru, 83, satt och tiggde när terrordådet inträffade.

Lastbilen som Rakhmat Akilov körde missade henne med någon decimeter och träffade ett betonglejon som krossade hennes fot.

Nu sitter hon återigen på Drottninggatan.

– Jag kunde inte få loss foten. Hade stenen träffat högre upp hade den krossat hela mig, och jag skulle dött. Jag satt fast men två män kom och hjälpte till, säger hon i en SVT-dokumentär.

Papusa Ciuraru, som kommer från Rumänien, överlevde den romska förintelsen och terrorattentatet den 7 april i Stockholm. Hon sitter så gott som varje dag på Drottninggatan och tigger.

Både hon och släktingar till henne har tidigare blivit misshandlade i Sverige när de suttit och tiggt och när lastbilen kom i hög hastighet var hon säker på att det var någon som inte gillade romer som satt bakom ratten.

– Jag var livrädd och tänkte att han bara skulle vända och komma tillbaka för att köra över mig. Jag var säker på att han skulle komma tillbaka, säger hon till SVT.

Hennes fot visade sig vara bruten på flera ställen men kunde gipsas och räddas. Nu sitter hon och tigger på Drottninggatan igen.

Förutom att hon har en värkande fot så har Papusa haft svårt att äta och sova efter dådet. Hon vet inte hur länge hon blir kvar på Drottninggatan.

– Jag har rädslan kvar inuti mig, den sitter som en knut i magen. Jag stannar någon månad till, sedan tror jag att jag åker tillbaka till Rumänien. Jag orkar inte så mycket längre.

TT