Akilov omhäktad för terrordådet

INRIKES

Stockholmsdådet. Över tusen förhör har hållits - men utredningen om terrordådet på Drottninggatan är långtifrån färdig.

Nu omhäktas den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov.

Han ville få ta del av nyheter, men domstolen sade nej.

Rakhmat Akilov, 39 år, deltog i häktningsförhandlingen via videolänk från Kronobergshäktet. Han hade odlat ett litet skägg och såg tärd ut där han satt inklämd vid ett litet bord i Kriminalvårdens gröna kläder.

Häktningsfrågan prövades bakom stängda dörrar med hänvisning till sekretess.

Vid förhandlingens slut, när åhörarna åter fick närvara i salen, höjde Akilov sin hand och vinkade med tom blick in i kameran.

Deltar i förhör

Två månader har gått sedan dådet där fem personer dödades och 14 blev allvarligt skadade när en lastbil körde in på Drottninggatan i Stockholm.

Enligt polisen pågår utredningen med "full intensitet".

– Det har hållits cirka 1 200 förhör, vi har cirka 100 övervakningsfilmer och filmer från mobilkameror och liknande som är under bearbetning. Vi undersöker även om det finns andra medgärningsmän, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström.

Han kommenterar inte motivbilden. Uppgifter om att Akilov hade kopplingar till terrorgruppen IS har inte bekräftats. Hans identitet utreds fortfarande.

TT: Hur samarbetsvillig är han?

– Han deltar i förhör, det är allt jag kan säga, säger Hans-Jörgen Hanström.

Åtal dröjer

Förutom Akilov har två personer varit anhållna och 15 hämtats till förhör. Samtliga har avförts från misstankar.

Ny dag för att senast väcka åtal blir tills vidare den 6 juli. Utredningen väntas dock pågå längre än så, varför fler häktningsförhandlingar är att vänta framöver. Polisens bedömning är att ett åtal kan komma framåt årsskiftet, plus minus ett par månader.

Att det tar så lång tid beror på att det är många drabbade och på att brottsplatsen är så stor.

Tidigare när Rakhmat Akilov har omhäktats har det skett utan förhandling, vilket är möjligt om den misstänkte samtycker. Men den här gången ville domstolen pröva frågan i en förhandling.

FAKTA

Dådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fem människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

Av dem som miste livet i attacken var tre svenska medborgare - en 11-årig flicka, en 66-årig kvinna från Trollhättan och en 69-årig kvinna från Ljungskile. Dessutom dog en 41-årig brittisk man och en 31-årig kvinna från Belgien.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han.

Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM