Arbogakvinnan: "Jag var manisk"

INRIKES

Brott. Arbogakvinnan pressades hårt i rätten på torsdagen kring de nio olika versioner hon berättat om vad hon gjorde på kvällen när hennes pappa mördades.

– Allt är lögn och påhitt som beror på mitt psykiska tillstånd, säger hon.

På den trettonde rättegångsdagen kring de så kallade sommarstugemorden i Arboga förhördes den 42-åriga Arbogakvinnan i Västmanlands tingsrätt. Hon misstänks ha mördat sin pappa och försökt döda sin mamma - brott hon nekar till. Redan under den första timmen började hon gråta i rättssalen.

Åklagarnas huvudspår var att ifrågasätta kvinnans trovärdighet genom att läsa upp och spela upp de olika alibin för mordnatten som hon lämnat i förhör - bland annat att hon ska ha sålt sex till ett antal män på en bensinstation i Kungsör.

"Manisk och psykotisk"

42-åringen förklarade versionerna med att hon levt under stor psykisk stress, och att hon befunnit sig i ett chocktillstånd fram till december.

– Jag har berättat olika versioner och tagit lite från någon berättelse och lite från någon annan. Till slut trodde jag på dem själv. Alla tidigare versioner är lögn och påhitt som beror på mitt psykiska tillstånd, säger hon i rätten, enligt tidningen VLT.

– Jag var manisk och psykotisk.

Den version som Arbogakvinnan nu står för är att hon var hemma under mordkvällen, men att hon var ute och handlade under kvällens gång. Hon erkände att hon bett flera närstående att fixa alibi till henne, men skyllde även det på stress.

"Han är för känslig"

Kvinnans 21-åriga ex-pojkvän har erkänt att han dödade hennes pappa med en kniv och att han sedan försökte döda även hennes mamma. Han har pekat ut 42-åringen som anstiftare och sagt att det var hon som skjutsade honom till sommarstugan den ödesdigra kvällen. Under slutet av rättegångsdagen gavs han tillåtelse att lämna rättssalen efter att ha klagat på huvudvärk.

Men 42-åringen tror inte att ex-pojkvännen är skyldig.

– Han är för känslig. Det här stämmer inte, säger hon.

Fortsättning på måndag

Ett av kvinnans barn har i polisförhör gett henne alibi för mordnatten, men sedan tagit tillbaka uppgifterna. Kvinnan har argumenterat för att tingsrätten ska låta bli att ta upp förhören med barnet och hänvisat till "barnperspektivet". På onsdagen beslutade dock tingsrätten att barnets inspelade vittnesmål fick höras i rätten.

Rättegången fortsätter på måndag.

FAKTA

Bakgrund: Arbogafallet

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt ha försökt att döda sin mamma.

I augusti 2015 hittades kvinnans make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls kvinnans far och mor brutalt med kniv i sommarstugan. Fadern avled, och modern skadades svårt.

42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Kvinnan har också åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Hon nekar till allt.

En första rättspsykiatrisk undersökning har visat att kvinnan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning som bör utredas vidare.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i makens död, men ingår inte i det nu aktuella åtalet.

Förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt väntas pågå till den 28 juni.

TT