Polisen redo för terror under superhelgen

INRIKES

Brott. VM-kval, Håkan Hellström och Summerburst - huvudstaden intas i helgen festsugna supportrar av allt från fotboll till dansmusik. Stockholmspolisen är förberedd.

– Mycket fokus gäller terror, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

På fredagen fylls Friends arena med fotbollssupportrar, Stockholms stadion av Håkan Hellsströms fans och Gärdet av danssugna på festivalen Summerburst. Dagen därpå repriserar Hellström sin spelning och Summerburst gästas av superstjärnan Justin Bieber.

Huvudstaden kommer att fyllas av festsugna och Stockholmspolisen har förberett kommenderingar vid de tre stora evenemangen, som hålls i skuggan av terrordådet på Drottninggatan och de senaste terrorattackerna i Storbritannien.

– Vi har utbildat personal för att arbeta med det här, och vi kommer att ha poliser med förstärkningsvapen. Sedan går det aldrig att helt skydda sig mot en självmordsbombare, det är i alla fall väldigt svårt, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Särskilda åtgärder

Han vill inte uppge hur många poliser som är utkommenderade under helgen, men berättar att vissa särskilda åtgärder kommer att vidtas.

– Vi kommer att ha civila poliser ute som ska hålla ögonen öppna om de ser misstänkta beteenden.

Vidare kommer Stockholmspolisen att förstärkas av ridande polis och tunnelbanepolis.

Stora folksamlingar och populärkulturella evenemang har blivit måltavlor för terrordåd ute i Europa.

– Terrorister vill skada och döda så många som möjligt. Självklart söker man sig till platser där man kan göra det, säger Lars Byström.

Höjd säkerhetsnivå

Ansvaret för säkerheten vid helgens stora evenemang ligger främst hos arrangörerna. Varken FKP Scorpio eller Live Nation, som arrangerar Håkan Hellströms konsert respektive Summerburst, vill kommentera detaljer i sitt säkerhetsarbete.

Den gångna helgen hölls Summerburst på Ullevi i Göteborg. Inför dj:n Eric Prydz spelning gjorde polisens insatsstyrka ett ingripande sedan de tipsats om att någon hade en pistol på arenan. Det visade sig vara falsklarm, men Live Nation samarbetar nära med polis.

"Sedan Paris förra året har vi en generell förhöjning av säkerhetsnivån och tillsammans med polisen följer vi hela tiden utvecklingen av säkerhetsläget för varje specifik situation och evenemang och agerar därefter", skriver Live Nations Kristofer Åkesson i ett sms.

Förberedd för terrorattack

Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarige Martin Fredman berättar att området kring Friends arena förbereds med tanke på den senaste tidens terrorattentat.

– En större händelse ligger tyvärr alltid med i planeringen kring ett högriskevenemang, säger han.

– Vi kommer att ställa inkörningsskydd på strategiska platser så att man inte kan köra in på området med ett fordon. Vi kommer också för första gången att använda handhållna metalldetektorer, säger Martin Fredman.

Lars Byström uppmanar konsertbesökare och fotbollssupportrar att vara vaksamma och att ringa polisen om de ser något misstänkt.

– Men samtidigt är det så att Säkerhetspolisen inte har höjt terrornivån. Den har legat på samma nivå länge, säger han.

FAKTA

Sport och kultur måltavlor för terrorister

Pakistan 2002: Under en bussfärd i Lahore attackeras Sri Lankas cricketlandslag på väg till en landskamp mot Pakistan. Sju personer dödas och sex spelare skadas.

Spanien 2002: Några timmar före semifinalen i Champions League mellan Real Madrid och Barcelona exploderar en bomb nära Bernabéu-stadion i Madrid. 17 personer skadas. Den baskiska separatiströrelsen ETA tar på sig attacken.

Pakistan 2002: En självmordsbombare detonerar en bomb utanför ett hotell i Karachi, där kricketlandslagen från Pakistan och Nya Zeeland bor. 14 personer dödas.

Dakarrallyt 2008: Efter terrorhot från al-Qaida ställs den klassiska rallytävlingen in.

Kina 2008: Fem dagar innan OS i Peking inleds attackeras den kinesiska staden Kashgar av muslimska separatister. 16 poliser dödas.

Angola 2010: På väg till de afrikanska mästerskapen i fotboll i Angola attackeras Togos spelarbuss. Bussföraren dödas, fem spelare och två ledare skadades.

USA 2013: När löparna i Boston maraton är på väg mål mot detonerar två bomber. Tre personer dödas och 144 skadas.

Frankrike 2015: I november utsätts Paris för flera terrorattacker. Tre självmordsbomber utlöses utanför nationalarenan Stade de France där Frankrike och Tyskland spelar en vänskapsmatch i fotboll. En kort tid senare öppnar fyra män eld i konsertlokalen Bataclan. I attackerna dödas sammantaget 130 personer medan 350 skadas.

Tyskland 2017: I april angrips det tyska fotbollslaget Borussia Dortmund spelarbuss med en sprängladdning. Händelsen utreds som en terrorattack.

Storbritannien 2017: Den 22 maj dödas 23 personer av en självmordsbomb efter en konsert med den amerikanska artisten Ariana Grande i Manchester.

Tyskland 2017: Den 2 juni avbryts den jättelika tyska hårdrocksfestivalen Rock am Ring på grund av ett misstänkt terrorhot. Området utryms.

TT