Forskare: Dåden är en testballong på våld

INRIKES

Brott. En av de tre männen som åtalas för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse är central i Nordiska Motståndsrörelsen.

– Bomberna kan vara rörelsens sätt att testa en förändrad våldstrategi, säger forskaren Christer Mattsson.

Christer Mattsson är forskare vid Segerstedtsinstitutet i Göteborg med speciellt inriktning på Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Han uppger att en av de män i 20-årsåldern som misstänks för alla tre dåden är central i NMR. Mannen har varit ledare för den västra regionen, det som kallas för Näste 2.

I åtalet finns material som talar för att 20-åringarna och en annan av de åtalade varit missnöjda med NMR:s syn på våldsanvändning. Och att de själva ville ta till hårdare metoder.

– Forskare har sedan ett par år anat att det finns en spänning inom rörelsen. Men vi vet inte exakt.

Enligt Christer Mattsson har det betydelse att den åtalade 20-åringen inte är vem som helst i NMR.

– Han är känd av alla. Det var bland annat han som i januari på eget bevåg tillsammans med tre andra uppträdde som trygghetsvärdar på badhuset i Kungälv innan de snabbt avvisades.

– Antingen är dåden gjorda i opposition mot ledningen, eller så är det en testballong. Jag tror på är det senare, för du hittar inget på rörelsens hemsida där de tar avstånd från det inträffade trots att han är en välkänd person, säger Christer Mattsson.

TT