Nytt utbrott av bisjukdom

INRIKES

Natur. Den allvarliga bakteriesjukdomen amerikansk yngelröta har blossat upp bland bisamhällen i Enköping igen, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Förra året spreds den mycket smittsamma sjukdomen i kommunen. Nu har två bigårdar drabbats och länsstyrelsens bitillsynsman är i området för att kontrollera om smittan har spridits ytterligare.

– Jag vet inte exakt hur många bisamhällen det är som är smittade på varje gård. Om det börjar spridas till fler gårdar börjar det bli allvarligt på riktigt, säger Klas Olof Ohlsson, ordförande i föreningen Enköpings Biodlare, till SVT.

Odlare uppmanas att vara extra uppmärksamma. Om en kupa eller ett bisamhälle smittas råder flyttförbud och odlaren blir tvungen att ta bort samhället. Alla ramar, bin och all vax som har förvarats i yngelrum måste eldas upp.

Sverige drabbas då och då av sjukdomen, som inte sprids till människor.

FAKTA

Amerikansk yngelröta

Amerikansk yngelröta är en smittsam bisjukdom som förekommer på de flesta platser i världen där det finns biodling.

Sjukdomen orsakas av en sporbildande bakterie som bilarverna får i sig med födan.

Det kan finnas över två miljarder sporer i en enda död larv.

Sporerna är mycket motståndskraftiga mot uttorkning, värme, kyla och annan påverkan och kan vara livskraftiga under flera decennier.

Sjukdomen är inte skadlig för människor.

Biodlare som misstänker att deras bin har amerikansk yngelröta är skyldiga att anmäla detta till bitillsynsman eller till länsstyrelsen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM