"Kvinnor begränsar flickor för att skydda"

INRIKES

Jämställdhet. Banni Farkhondeh, 53, upplever att samhället inte svarat när kvinnor förtrycks.

– Jag känner kvinnor som begränsar sina flickor för att skydda dem.

Kvinnor i förorten är första temat på politikerveckan i Järva.

Polisnärvaron är hög när människor långsamt börjar strömma in på Spånga IP där politikerveckan i Järva arrangeras för första gången. Idrottsplatsen ligger mellan områdena Tensta, Rinkeby och Husby.

Precis som under Almedalsveckan får varje riksdagsparti, samt Feministiskt initiativ, en egen dag och ett tema, som på lördagen är "kvinnor i förorten".

Bland utställningstälten strövar Songul Alaca, 46, och lyssnar på en kvinna som pratar inför ett trettiotal människor:

– Oroliga mödrar vill se sina barn i centrum, men det går inte eftersom unga män sitter och kontrollerar vad vi gör. Vi accepterar inte att vara kuvade!

"Då berikar vi varandra"

Songul kom till Sverige 1988 och tog sin in samhället genom att börja arbeta som städare fyra timmar om dagen, och sedan studera svenska i ytterligare fyra timmar.

Det gjorde henne självständig.

– Allt börjar i mer utbildning för kvinnor, det är väldigt viktigt. För vill man verkligen rädda de här grupperna och göra att de kommer in i samhället är detta vad som krävs, säger Songul Alaca.

Hon driver studiecirklar i nordvästra Stockholm och träffar kvinnor som inte kan svenska och har flytt från krigsdrabbade länder. När de känner sig självsäkra har man lyckats, säger hon.

– Om de kan vara bra förebilder för sina barn, då berikar vi varandra.

Samtidigt tycker hon att kvinnor och förorten i stort svartmålas.

– Det finns kvinnor som är väldigt fria och väldigt självständiga.

Vill se fler kuratorer

Banni Farkhondeh, 53, kom till Sverige 1985 och blev som ensamstående mamma mer eller mindre placerad i miljonprogrammet, berättar hon och efterlyser en mer feministisk samhällsplanering.

Hon har lätt för att prata om kvinnors situation i förorterna.

– Dels är det i hemmet, jag känner folk som mer eller mindre sätter på andra slöja. Andra kräver längre kjol eller byxor när du är ute. "Kom inte hem senare än sex." Det är en begränsning för flickan och inte för killen, och den är så stor.

Landsmän fast i sina kulturer är enligt Farkhondeh en del av problemet.

– Jag känner kvinnor som begränsar sina flickor för att skydda dem. Det är kanske inte illa menat, men det är fortfarande kvinnor som begränsar sina döttrar för att skydda dem, säger hon.

Efter att ha jobbat som barnskötare, modersmålslärare, fältassistent och nu kurator i många år, tycker hon att samhället har flytt sitt ansvar.

– Hur mycket kuratorer har vi per elev i skolorna?

"Alltid känt mig trygg"

Men meningarna är delade om hur stort förtrycket är.

– Jag har alltid känt mig trygg för jag har valt det. Jag är inte begränsad, det är jag själv som kan begränsa mig och säga att den här platsen känns otrygg, säger 29-åriga Jasmine Mohamed Jama som bor i Hjulsta.

– Många säger att invandrarkvinnor är förtryckta, men det finns många som hjälper andra som inte syns. Och de är häftiga att se.

TT