Högsäsong för fickstölder

INRIKES

Brott. Högsäsongen för fickstölder har dragit i gång i Sverige. Med värmen kommer också de internationella stöldligorna - som inriktar sig på mobiltelefoner.

– Man bör vara misstänksam och ha värdesakerna framtill, säger Peter Enell, polisinspektör på Citypolisen.

I slutet av maj och början av juni ökar fickstölderna rejält varje år. Från mer blygsamma nivåer går stölderna i Stockholm upp till 1 000-1 300 incidenter per sommarmånad. Det märktes också på nationaldagen nyligen, då polisen grep ett antal misstänkta ficktjuvar.

– När det börjar bli varmare och folk sitter ute på uteserveringar och solar eller grillar i parken så ökar de här brotten. Många fler är ute även kvälls- och nattetid och då finns det fler människor som ligorna kan rikta in sig på, säger Peter Enell, polisinspektör på Citypolisen i Stockholm, som jobbar förebyggande med information kring fickstölder.

Mobiltelefoner attraktiva

Den stora ökningen av fickstölder inleddes för omkring sex år sen. Polisen kopplar den till att fler har mobiltelefoner i dag.

– Förr var det mer plånböcker och pengar det handlade om. Då kunde tjuvarna ta en stor risk för att få med sig en plånbok med bara 20 kronor i. Men i dag har alla människor minst en mobiltelefon, så vem man än går på så finns det något att få, säger Peter Enell.

De största riskzonerna ser Peter Enell i Gamla stan, i tunnelbanan och på krogarna vid Stureplan i centrala Stockholm, men också på centralstationerna i medelstora städer runt om i Sverige. Tjuvarna jobbar ofta i team, där en person avleder offrets uppmärksamhet, medan en annan försöker komma åt värdesaker.

"Var lite misstänksam"

– Det bästa man kan göra är att ha värdesakerna nära kroppen och framtill på kroppen. Man kan inte ha mobiltelefonen i ryggsäcken till exempel, då ser tjuvarna direkt var den är om man lyssnar i hörlurar. Man ska ha mobilen i bröst- eller byxfickan.

Hans råd om man exempelvis sitter i en park är att ha värdesakerna framför sig, inte bakom. Och om det kommer fram någon okänd och ställer frågor så bör man vara lite misstänksam och vaksam.

– Hur trevlig man än vill vara så måste man tänka till, säger Peter Enell.

Ligorna stannar längre

Fickstöldernas högsäsong börjar trappa ned i september, varpå den ligger på lägre nivåer fram till julhandeln. Men polisen har också sett att stöldligorna börjat dröja sig kvar längre tid i Stockholm än tidigare.

– Stockholm har så många stora platser och gallerior där man kan uppehålla sig. Det gör att tjuvarna stannar längre, till skillnad mot exempelvis Oslo där man kanske bara stannar kvar några dagar och sedan drar vidare, säger Peter Enell.

FAKTA

Polisens tips

Ha dina värdesaker nära kroppen och framtill. Ha till exempel inte mobiltelefonen i ryggsäcken utan i bröst- eller byxfickan.

Ha värdesakerna framför dig och under uppsikt om du till exempel har picknick i en park.

Om det kommer fram någon okänd och ställer frågor, var lite misstänksam och vaksam.

Tjuvarna jobbar ofta i team, där en person avleder offrets uppmärksamhet, medan en annan försöker komma åt värdesaker.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM