Tyrannosaurus rex saknade fjädrar

INRIKES

Vetenskap. Tyrannosaurus rex och andra stora rovdinosaurier tycks ha haft samma typ av hud som vanliga reptiler. Huden var täckt av glatta fjäll, inte fjädrar som många antagit.

Möjligen kan köttätaren haft fjädrar på huvudet.

Forskarna bakom studien, publicerad i Biology Letters, har analyserat fossila hudavtryck från de stora bestarna, och drar slutsatsen att såväl T. rex som närbesläktade arter inom släktena Albertosaurus, Daspletosaurus, Gorgosaurus och Tarbosaurus saknade fjädrar.

Möjligen kan de ha haft fjädrar på huvudet eller armarna, men inte på själva kroppen.

Hudavtrycken som granskats härrör från en T. rex som hittats i Montana i USA. Det som finns kvar är bitar av huden från nacken, bäckenet och svansen. Allt tyder på att djuret i huvudsak var täckt av typiska reptilfjäll.

Inga fjädrar

Forskarna tittade också på hudavtryck från de närbesläktade arterna. Inte heller dessa bär spår efter fjädrar.

Detta gör säkert många besvikna. Fåglarna härstammar från små rovdinosaurier och många av de senare var också fjäderbeklädda. Det har lett till spekulationer om att T. rex kunde ha liknat en jättelik marklevande rovfågel.

I åtminstone ett fall verkar hypotesen ha stämt. En tidig föregångare till tyrannosaurierna, Yutyrannus från Kina, hade av allt att döma fjädrar på kroppen.

Gigantism

Men Yutyrannus, som levde för 125 miljoner år sedan, fick ingen efterföljare. Drygt 50 miljoner år senare, när Tyrannosaurus, Tarbosaurus, Daspletosaurus och de andra bjässarna levde var fjädrarna borta.

Forskarna tror att orsaken är tyrannosauriernas tilltagande gigantism. Arterna inom familjen tenderade att bli allt större med tiden, tills kulmen nåddes med T. rex som vägde uppemot tio ton.

Att mindre dinosaurier bar fjädrar kan ha att göra med behovet av isolering mot kyligare väder. Men klimatet var mycket varmt för 66 miljoner sedan då T. rex levde. I ett sådant klimat har djur med mycket stor kroppshydda inget behov av päls eller isolerande fjäderdräkt.

FAKTA

Tyrannosaurier

Tyrannosaurierna var en familj rovdinosaurier som levde under slutet av kritperioden för 80-66 miljoner år sedan. De fanns i östra Asien och i Nordamerika men inte på andra kontinenter.

Totalt är 14 släkten beskrivna, varav många är dåligt kända på grund av fragmentariska fossil. De flesta består dessutom bara av en art.

Välkända släkten från tiden för 75 miljoner år sedan är Daspletosaurus och Gorgosaurus. I slutet av dinosauriernas era för 66-70 miljoner år sedan levde Albertosaurus och Tarbosaurus. Den sista arten, och den största, var Tyrannosaurus rex.

Källa: Biology Letters, Science, Nature

TT

ARTIKELN HANDLAR OM