IT-brottsexpert: Skärpt lag är slag i luften

INRIKES

Brott. Regeringens lagförslag kring nätövergrepp är verkningslösa om det inte går att spåra brottslingarna, enligt polisens IT-brottsexpert Anders Ahlqvist.

Men justitieministern säger att flera av brotten går att lösa genom samarbete med telebolagen.

I går presenterade regeringen flera nya lagförslag som bland annat ska göra det lättare att döma den som sprider sexfilmer och -bilder på nätet för att skada en annan person, så kallad hämndporr. Regeringen vill också göra det straffbart att stämma träff med barn i sexuellt syfte även om träffen sker online. Slopad preskriptionstid samt skärpta straff för barnpornografibrott och det nya brottet olaga integritetsintrång ingår också i paketet.

– Alla brotten som de pratar om kräver datalagring för att kunna spåra brottslingarna. Det här kommer inte att förändra någonting för den som vill lägga upp hämndporrbilder, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

"Hastighetskameror utan registreringsskyltar"

Det tidigare datalagringsdirektivet krävde att tele- och internetoperatörer skulle lagra all information om vad kunderna gör på nätet och vem de ringde, men i december 2016 fastslog EU-domstolen att ett generellt krav på datalagring är ogiltigt. Beslutet har oroat svenska myndigheter, då det anses försvåra den brottsbekämpande verksamheten.

Generellt tycker Anders Ahlqvist att lagändringarna som regeringen nu föreslår är bra.

– Det är en modernisering av lagen. Vi har själva varit med och tagit fram dem. Men utan datalagring blir det som att ha hastighetskameror i trafiken, men inga registreringsskyltar på bilarna, säger Ahlqvist.

Ministern: Kräver samarbete

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att flera av lagändringarna påverkar brott som går att utreda utan datalagringskrav.

– Olaga integritetsintrång, alltså om man lägger ut kränkande bilder på nätet kan vi redan idag spåra i många fall. Men det kräver såklart ett samarbete med telebolagen, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson håller med om att EU-domstolens bedömning att datalagringsdirektivet är olagligt är dåligt för svensk brottsbekämpning. Regeringen utreder nu om det går att inom ramen för EU-beslutet ändå lägga så stor skyldighet som möjligt på att telebolagen ska lagra data.

– Vi kan också behöva ta initiativ inom EU för att ändra rättsläget. Det blir ännu viktigare nu när situationen med terrorism ser ut som den gör.

"Kränkande för det som utsatts"

Journalisten Caroline Engvall har skrivit boken "Virtuell våldtäkt" där unga berättar om digitala övergrepp. Även hon säger att de nya lagförslagen är ett steg i rätt riktning, men hon ser fortfarande luckor.

– Virtuell våldtäkt där man får barn att begå övergrepp på sig själva måste tas på större allvar. Om man döms för utnyttjande av barn för sexuell posering eller sexuellt ofredande blir det oftast bötesstraff, och ett så lågt straff är otroligt kränkande för den som har blivit utsatt för brottet, säger Caroline Engvall.

FAKTA

Datalagring

Fram till december år 2016 hade tele- och internetoperatörer krav på sig att spara i princip all trafik till och från datorer och mobiltelefoner i sex månader. Detta möttes av stark kritik då det har ansetts kränkande mot människors integritet, rätt till privatliv och yttrandefrihet.

Tele2 har drivit frågan rättsligt då bolaget hävdat att den svenska lagen tillåter en för bred och ospecificerad lagring av kundernas data och därför strider mot EU-rätten. I december slog EU-domstolen fast att svenska myndigheter inte kan kräva att teleoperatörerna generellt lagrar kundernas trafikuppgifter, vilket oroar myndigheter som anser att det försvårar brottsutredningar.

Regeringen har tagit initiativ till en ny lagstiftning. En utredning ska presenteras i oktober.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

TT

ARTIKELN HANDLAR OM