Björklund angriper S och SD

INRIKES

– Vi befinner oss mitt i det som är en av Sveriges största klyftor, säger Liberalernas ledare Jan Björklund när han äntrar Järvaveckans scen på Spånga IP.

Politik. Han skyller på Socialdemokraterna för att så många exkluderas i dagens Sverige.

– Här går klyftan mellan frihetens och ofrihetens Sverige. Här, precis där vi står, går klyftan som riskerar att slita isär vårt land, säger Björklund.

Han beskriver sin egen klassresa, från textilarbetarunge som inte förväntades göra annat än att hamna på fabriken men där skolan möjliggjorde en förändring.

Social resa

– Jag har gjort en social resa. Jag är en av arbetarklassens pojkar som trodde att drömmar bara slog in för andra. Jag kände mig underlägsen de som hade möjligheter. Jag ville så mycket, men den socialdemokratiska kollektivismen höll oss tillbaka, säger Björklund.

Samma sociala resa måste få vara möjlig även för människor i utanförskapsområden, men arbetsmarknaden är tudelad och trots god ekonomi går arbetslösheten upp och klyftan mellan infödda svenskar och utrikes födda ökar, framhåller han.

– Vad gör Socialdemokraterna för dem? De cementerar höga trösklar in på arbetsmarknaden, de höjer skatten för de som jobbar, de höjer skatten på företagande och de planerar att förbjuda företagsamhet inom välfärden.

Raserar drömmar

– Det de egentligen säger till dem som står vid sidan av är detta: vi tror inte på er. Vi har inga förväntningar på er. Vi har inga förhoppningar om att ni kan bidra till vår gemenskap. Det är en fruktansvärd exkludering, som ökar klyftorna och som raserar framtidsdrömmar, säger Björklund.

– Jag har ett budskap till Stefan Löfven. Släng era ideologiska skygglappar i papperskorgen. Se människors potential och ge människor en chans.

Aldrig SD

Jan Björklund ger sig också på Sverigedemokraterna i sitt tal.

– De gör skillnad på människor och människor. Intoleransen är ett signum för de främlingsfientliga partierna. Den spär på fördomar och diskriminering. Jag vet vad det här är för ett parti. Det är de som går på tvärs med allt vad liberalism är.

– Mina båda söner är adopterade från andra sidan jordklotet. De ska veta: deras pappa kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får makt i vårt land, säger Jan Björklund.

"Håller inte med honom"

Efter talet var det inte främst hyllningar som hördes från boende i Järva som lyssnat på L-ledaren.

– Det var ett bra tal, han är en duktig talare, men jag håller inte med honom, säger Arminda Bränngård, som lyssnat på Björklunds tal.

– Jag håller inte med om det han säger om enkla jobb som inte kräver någon utbildning. Man ska uppmuntra människor att utbilda sig, även en städerska behöver utbildning. Det är bristen på utbildning som skapar klyftor, säger hon.

Inte heller Nora Adam var särskilt förtjust i innehållet i Björklunds tal.

– Det är fina ord, men det händer inget i verkligheten. Det var under hans tid som skolorna privatiserades och kunskapsresultaten sjönk, säger Nora Adam.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM