Polisen hittade inte pedofilmisstänkt

INRIKES

Brott. Polisen vädjade om allmänhetens tips för att kunna gripa en pedofilmisstänkt idrottstränare, men tiden gick ut och fallet preskriberades vid midnatt.

– Min klient är förtvivlad. Hon är i kris, säger målsägarbiträdet Susanna Cleve.

Åtalet preskriberades vid midnatt mellan söndagen och måndagen och polisen kämpade mot klockan, rapporterar flera medier. Men polisen hittade inte den misstänkte.

Mannen, som är i 50-årsåldern och bosatt i Stockholms län, misstänks för att ha grovt sexuellt utnyttjat en underårig flicka som han varit idrottstränare åt. Flickan var bara 13 år när tränaren började utnyttja henne.

"Gick till spillo"

Mannen var även flickans betygsättande lärare vilket enligt åklagaren gjorde att flickan var i en utsatt beroendeställning.

När rättegången skulle inledas dök mannen inte upp, och en häktningsbegäran avslogs. Men när det framkom i maj att mannen kunde fly omvärderades beslutet.

– Det var viktig tid som gick till spillo. Man har velat sätta in ytterligare sökinsatser som man hade kunnat få efter ett beslut om häktning, sade flickans målsägarbiträde Susanna Cleve till TT under söndagen.

Flera tillslag

Polisen har gjort flera tillslag de senaste två veckorna, både i och utanför Stockholm, bland annat på Centralstationen och Arlanda - men utan resultat. På söndagen hade polisen avsatt särskilda resurser för att gripa mannen. Trots detta hittades han inte i tid:

– Vi hade flera tips om var mannen kunde befinna sig men trots att vi har sökt under kvällen hittades inte mannen. Vi sökte ända fram till midnatt, säger stationsbefälet i Stockholm Syd, Jari Kalliorinne, till DN vid 00.30-tiden.

Susanna Cleve sade under söndagen att hennes klient är i kris, och att flickan inte skulle få upprättelse om polisen inte lyckades gripa mannen.

– Hon ångrar att hon gjorde en polisanmälan. Hon har tappat allt förtroende för rättssystemet.

TT