Särskild våldtäktsgrupp läggs ned

INRIKES

Brott. Sedan två barn blivit offer för överfallsvåldtäkter i Malmö bildade polisen förra året en särskild grupp som skulle utreda brotten.

Nära 450 män har DNA-testats, men ingen gärningsman har hittats, rapporterar Sydsvenskan.

Den särskilda våldtäktsgruppen ska nu upplösas och ingen polis kommer längre att jobba aktivt med utredningen.

Båda övergreppen skedde på dagtid. Offren var en tolvårig flicka i Pildammsparken, i oktober, och tre månader tidigare en 14-årig flicka vid Husiegårdens idrottsplats.

Polisen lyckas säkra DNA-spår i båda fallen och analysen har visat att det rör sig om två olika gärningsmän.

Snart har alla prover som samlats in jämförts med spåren som hittats efter våldtäkterna. Bara några få väntar fortfarande på att analyseras på Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Polis och åklagare har kommit fram till att vi inte ska utöka underlaget för att leta efter potentiella gärningsmän. Vi har tagit fram ett stort antal personer och vi har kommit till ett läge i utredningen där det inte är görligt att utöka ytterligare, säger kriminalinspektör Peter Hansson som lett gruppen, till tidningen.

– När vi har kommit till vägs ände, när vi fått alla svar från NFC och allt är klart, kommer ingen längre att jobba aktivt med ärendet. Men dna-profilerna som vi fick fram kommer att ligga kvar i systemet och köras mot personer som topsats i andra fall.

FAKTA

Överfallsvåldtäkterna i Malmö

Den 21 oktober 2016 våldtogs en tolvårig flicka i Pildammsparken i centrala Malmö. Tre månader innan hade en 14-årig flicka våldtagits vid Husiegårdens idrottsplats. Båda övergreppen skedde på dagtid.

De två övergreppen ledde lett till att polisen tillsatte en specialgrupp.

Från våldtäkterna i Pildammsparken och vid Husiegårdens idrottsplats har polisen säkrat dna-spår.

TT