Man med nazistmärke körde mot demonstration

INRIKES

Brott. Sent i går kväll körde en bilist med nazistmärke in i ett demonstrationsområde utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö.

Enligt Jonathan Leman på tidningen Expo skulle händelsen kunna kopplas till en alltmer militant miljö inom extremhögern.

Den 22-årige föraren försökt köra ner banderoller och plakat som demonstranterna satt upp, enligt polisen. Han ska även ha använt pepparspray mot de personer som fanns på platsen.

På mannens bil fanns någon form av nazistsymbol och i fordonet hittades två knivar, skriver 24 Malmö. Mannen är anhållen misstänkt för skadegörelse, framkallande av fara för annan, brott mot vapenlagen och för hets mot folkgrupp.

Oroande utveckling

Enligt Jonathan Leman, researcher på Expo, har högerextremismen i Sverige radikaliserats under de senaste åren. Det beror delvis på att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) blivit den dominerande organisationen inom vit makt-miljön.

– Det handlar också om ett allt råare stämningsläge i högerextrema diskussionsgrupper i sociala medier där personer helt öppet försvarar politiskt våld och attentat mot minoritetsgrupper, säger han.

Enligt honom finns det ett samband mellan hatet på nätet och liknande attentat.

– När någon begår attentat har de här organisationerna och sajterna olika sätt att rationalisera och legitimera den här typen av våldshandlingar, säger han.

Prejat flera gånger

Det var vid 22.30 på söndagskvällen som polisen fick uppgifter om att en bil kört och krockat i området.

– Det visade sig att mannen ska ha kört ner ett antal demonstrationsskyltar och i samband med det kört in i ett träd. I nuläget finns inget som tyder på att han försökt köra ner någon människa, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i region Syd.

Enligt ett ögonvittne som Kvällsposten pratat med körde samme man ned demonstranternas skyltar även i fredags och i lördags. 22-åringen anhölls under söndagskvällen men har nu försatts på fri fot. Ingen person uppges ha blivit skadad.

Demonstranterna är en grupp irakier som manifesterat mot Sveriges asylregler under en längre tid. De hoppas att de irakier som befinner sig i Sverige ska få stanna i landet.

– Vi kan inte utesluta att det kan röra sig om någon form av hatbrott eftersom mannen medvetet ska ha kört sönder demonstrationsskyltar. Men det ska utredas, säger Fredrik Bratt.

FAKTA

Nordiska Motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag - och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo

TT