Åtalas för åratal av falska beställningar

INRIKES

Brott. Han beställde varor resor, sexleksaker, gravstenar, diskbänkar och datorer i andra personers namn.

Nu åtalas mannen, som är i 40-årsåldern, vid Skaraborgs tingsrätt för upprepade fall av olaga förföljelse, förgripelse mot tjänsteman och en rad andra brott.

Åtalet vid tingsrätten radar upp anklagelser mot mannen. I 25 åtalspunkter påstås han under flera års tid ha ofredat 15 olika personer, i huvudsak kvinnor, genom att på olika sätt beställa varor och tjänster i deras namn. De handlar om resor, diskbänkar, telefonabonnemang, gravsten, prenumerationer, sexleksaker, porrtidningar och kläder för tusentals kronor. En kvinna ska ha anmälts till Unicef som givare för ett månadsbelopp på 80 000 kronor. Trakasserierna har pågått sedan 2013.

– Alla personer är han mer eller mindre är bekant med eller har haft någon form av anknytning till, säger åklagaren Andreas Ekengren.

Och när de utsatta personerna anmält trakasserierna till polisen påstås mannen också vänt sig mot utredarna.

– Det finns polisutredare och en åklagare bland målsägarna, säger Andreas Ekengren.

Det är beställningar av dator, prenumerationer och dagligvaror i deras namn, facebookinlägg och hotfulla budskap med ord som "vila i frid". Därför åtalas han också för fem fall av förgripelse mot tjänsteman och olaga hot.

Han åtalas även för sexuellt ofredande då han inriktat sig på en kvinna som arbetar på kundtjänsten på ett telefonbolag där han gjort en rad av sina beställningar. Hon har fått mejl med sexuella anspelningar, porrtidningar och sexleksaker beställda i sitt namn. En del skickade till hennes arbetsplats.

Mannen förnekar brott.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM