Arbogakvinnans son: "Det kändes som en klump"

INRIKES

Brott. Arbogakvinnan övertalade sin minderårige son att ljuga om mordkvällen för att ge henne alibi - men sonen tog senare tillbaka vittnesmålet. I det förhör som spelades upp i rätten på måndagen ville han säga sanningen.

– Jag vill berätta allt, säger han.

Tidigare hade pojken uppgett att hans mamma, den mordmisstänkta 42-åriga så kallade Arbogakvinnan, var i bostaden hela mordkvällen. Senare tog han tillbaka dessa uppgifter. I förhöret får han frågan hur det kändes att berätta det som hans mamma ville.

– Det kändes ju inget bra. Men hon sa ju att jag skulle göra det, så då lyssnade jag på henne, sade sonen i förhöret enligt Sveriges Radio Västmanland.

– Det kändes typ som en stor klump. Man var ju stressad att man inte berättat sanningen.

Kom hem sent

I det vittnesmål som spelades upp i rättegången kring de så kallade sommarstugemorden i Arboga uppgav pojken att mamman kom hem först strax efter klockan 23 på mordkvällen. Hon sade att det varit långa bilköer på vägen på grund av en trafikolycka, och enligt pojken verkade hon chockad, skriver flera medier.

Morgonen efter kom polisen och berättade om attacken i sommarstugan. Pojken frågade då mamman om mormor och morfar var vid liv. "Det hoppas jag", blev svaret från kvinnan.

– Men hon verkade inte hoppas på riktigt.

Ex-pojkvän har erkänt

42-åringen misstänks ha mördat sin pappa och försökt döda sin mamma. Kvinnans ex-pojkvän har erkänt mordet och mordförsöket i sommarstugan, men säger att han gjorde det på uppmaning av kvinnan.

Kvinnan hade argumenterat för att tingsrätten skulle låta bli att ta upp förhören med barnet och hänvisat till "barnperspektivet". Förra veckan beslutade dock tingsrätten att barnets inspelade vittnesmål fick höras i rätten.

FAKTA

Bakgrund: Arbogafallet

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt ha försökt att döda sin mamma.

I augusti 2015 hittades kvinnans make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls kvinnans far och mor brutalt med kniv i sommarstugan. Fadern avled, och modern skadades svårt.

42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Kvinnan har också åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman. Hon nekar till allt.

En första rättspsykiatrisk undersökning har visat att kvinnan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning som bör utredas vidare.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i makens död, men ingår inte i det nu aktuella åtalet.

Förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt väntas pågå till den 28 juni.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM