Festivalbesökare uppmanas ta hand om varandra

INRIKES

Brott. I helgen anhölls en man som misstänks ha våldtagit en 18-årig kvinna i publikhavet på en av sommarens första festivaler - Summerburst i Stockholm.

Nu när festivalsäsongen drar i gång på allvar uppmanas alla festivalbesökare att börja ta ansvar för varandra.

– Vi vänder oss till festivalbesökare och uppmanar dem att ta ett 360-graders varv, se folk och backa varandra. Om man ser något som känns fel, allt från verbalt till sexuellt våld, så säg ifrån, säger Lisen Andréasson Florman, grundare av det ideella trygghetsskapande initiativet Nattskiftet, till TT.

Förra året var målet att få festivalarrangörer att ta ansvar för tryggheten. Nu vänder sig Nattskiftet till besökarna. Kampanjen 360-trygghet ställer krav på att plocka fram vårt civilkurage. Lätt för vissa, svårare för andra.

Men för den som känner att det är för läskigt att agera eller säga ifrån går det ofta bra att ta hjälp av andra, säger Lisen Andréasson Florman.

– Tillkalla hjälp och ta hjälp av flera. Eller om man hör att något händer så ring polisen. Förutsätt inte att andra gör det. Det gör väl ingenting om det är fler som ringer?

Flera artister kommer att hjälpa till med att få ut budskapet från scenen i sommar. Zara Larsson höll brandtal under sin spelning på Gröna Lund i början av juni, och artister som Cherrie, Silvana Imam och Erik Lundin kommer också vara med och stötta kampanjen.

– Medvetenheten har ökat, anmälningar har ökat. Man pratar om det här på ett annat sätt i dag. Och om man får verktyg för att använda sitt civilkurage så blir det lättare.

FAKTA

Det här kan du göra på festivalen

Höj blicken och se dig omkring, ta ett 360-varv.

Om någon av alla du ser behöver hjälp - försök att hjälpa.

Om någon ber dig till tillkalla polis, gör det - tänk inte att någon annan säkert ringer.

Verkar någon må dåligt? Fråga hur läget är.

Acceptera inte skämt och kommentarer som är sexistiska, rasistiska, hbtq-fobiska eller funkfobiska. Säg ifrån!

Om det känns läskigt att agera - be någon göra det med dig.

Källa: Nattskiftet

TT

ARTIKELN HANDLAR OM