Expert: Kinberg Batras retorik mycket tuffare

INRIKES

Politik. Moderatledaren Anna Kinberg Batra försökte hitta nya väljare under sitt tal vid Järvaveckan, men också få tillbaka gamla väljare. Hon vill samtidigt även möta kritiken om att vara tydligare, anser en expert.

Hennes ordval uppfattas som mycket hårdare än tidigare.

– Det var mycket tuffare retorik, som jag uppfattar det, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro, till TT.

Kinberg Batra lade mycket tid på den bristande integrationen, och talade bland annat om tydligare krav på invandrare genom en integrationsplikt. Detta bland annat i form av krav på samhällsorientering för att få bidrag, ansträngningar för att klara språket för att få uppehållstillstånd samt att "alla måste göra sig anställningsbara".

"Är anmärkningsvärt"

Hon markerade också tydligt mot invandrade män som förtrycker kvinnor, och använde uttrycket "Ni hör inte hemma här" om de som ägnar sig åt kriminalitet i utsatta områden.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det är en ganska långtgående retorik, säger Johansson Heinö.

Han tror att Kinberg Batra försöker vinna tillbaka röster till det krisande M, som i flera opinionsundersökningar har tappat väljare till andra partier.

– Moderaterna måste ta röster från många håll. Det finns gamla väljare hos Sverigedemokraterna och det finns gamla väljare hos Centerpartiet, även om de kanske inte lockas av samma saker.

"Ingen tvekan"

Den interna kritik som luftats mot Kinberg Batra i M rör bland annat att hon varit stel och dåligt på att kommunicera, och på onsdagen ska hon göra sin första partiledardebatt i riksdagen sedan M-krisen briserade på allvar.

TT: Tror du att hon med det här vill vara tydligare och rakare?

– Ja, det råder väl ingen tvekan om att det är ambitionen, svarar Johansson Heinö.

Kinberg Batra vill också att det ska bli lättare att få sätta upp övervakningskameror på offentlig plats, och numera har M fått svår konkurrens från andra partier när det gäller retorik om att stå upp för lag och rätt, påpekar Johansson Heinö.

– Då gäller det att hitta på något nytt, säger han med hänvisning till övervakningskamerorna.

FAKTA

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det är en ganska långtgående retorik.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro, till TT om Moderatledaren Anna Kinberg Batras tal under Järvaveckan.

TT