Brå leder kampen mot våldsbejakande extremism

INRIKES

Politik. Brottsförebyggande rådet tar över arbetet mot våldsbejakande extremism, har regeringen beslutat.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kritiserades av riksdagens konstitutionsutskott för brister i hanteringen och kontrollen av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Nu har regeringen beslutat att lägga arbetet hos en myndighet under justitiedepartementet. Den tillfälliga nationella samordningen ska övergå till ett nytt permanent centrum

Det nya centret vid Brottsförebyggande rådet (Brå) kommer att ha tre huvudsakliga uppgifter, skriver Alice Bah Kuhnke och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i en debattartikel, i Dagens Nyheter.

Det handlar om att bilda ett insatsteam som ska stärka stödet till kommunernas operativa arbete. Det betyder att "kommunerna ska få stöd i att utveckla och följa upp handlingsplaner och individrelaterade åtgärder", skriver artikelförfattarna.

Centret ska även bidra till att öka kunskapen om extremismens drivkrafter och uttryck. Dessutom ska det vara ett nav för den expertis som finns i Sverige på området.

FAKTA

Nationella samordnaren

Tillsattes av Alliansregeringen 2014.

Uppdraget är att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism i landet.

Den består i dag av tre miljöer: den högerextremistiska vit makt-miljön, den vänsterextremistiska autonoma miljön och den islamistiska extremistmiljön.

Den nationella samordnarens uppdrag upphör 2018.

Mona Sahlin lämnade uppdraget förra våren efter misstankar om att hon skrivit falska intyg till sin livvakt.

Hillevi Engström tog över efter henne. I höstas aviserade även Engström att hon lämnar som nationell samordnare.

Den 20 december i fjol utsågs Anna Carlstedt till ny nationell samordnare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM