Domen är nära för frisläppte Kaj Linna

INRIKES

Brott. Frisläppte Kaj Linna har nu rört sig utanför fängelsets murar i snart två veckor.

När hovrättsdomen faller på torsdag står det klart om Kaj Linna frikänns helt - och därmed har suttit oskyldigt dömd för rånmordet i Kalamark i nästan 13 år.

– De viktiga delarna i mitt liv som gått förlorade är borta för alltid. Mina barns uppväxt och mina föräldrars bortgång. Jag har inte tagit del av det på något sätt, sade Kaj Linna till TT efter frisläppandet.

Livstids fängelse blev straffet när Linna dömdes för rånmordet 2004. Åren gick och i december 2016 beviljades han resning av Högsta domstolen. En ny hovrättsförhandling drog i gång och den sista rättegångsdagen slutade med att Kaj Linna släpptes fri i väntan på domen.

Stort skadestånd

Om Kaj Linna frikänns av hovrätten kan han räkna med ett högt skadestånd för att ha suttit felaktigt dömd i närmare 13 år.

– Jag tror inte att någon skulle vilja byta med mig, mot alla pengar i hela världen. Staten anser väl att monetär kompensation är ett sätt att komma undan, och det är väl också enda sättet att kompensera. Men om det ska motsvara lidandet måste det var betydligt högre belopp än vad det är i dag, sade Kaj Linna till TT på ett kafé i Växjö dagen efter att han blev frisläppt.

Skadestånd är skattefria och ska ersätta förlorad arbetsinkomst och det lidande som personen utsatts för i fängelset, men också hjälpa personen att komma på fötter igen. Med ett miljonskadestånd skulle det bli lite enklare att leva ett mer kreativt och nöjsamt liv framöver, resonerar Kaj Linna.

Tror på frikännande

Antingen frias han helt från rånmordet i Kalamark eller så fäller hovrätten honom för brottet igen, med ett tidsbestämt straff som trolig påföljd eftersom han släpptes fri i väntan på dom. Men Kaj Linna är helt övertygad om att det blir en friande dom. Rättsexperten Sven-Erik Alhem utgår också från att Linna kommer att frias helt när domen meddelas.

– Man kan aldrig trolla med knäna när det gäller bevisning och i det här fallet var det näst intill genant bevisning, sade han till TT när Linna släpptes efter rättegången.

Att se till att ett resningsinstitut etableras i landet är något som står högt på Kaj Linnas agenda framöver.

– Det gäller att passa på när det finns ett momentum här. Jag tänker inte ge mig förrän det finns ett resningsinstitut i Sverige. Det tar säkert ett par år.

Fokus på resning

Aldrig har Kaj Linna accepterat att ett straff ska avverkas. Han har bland annat vägrat arbetsplikten i fängelset och i stället fokuserat på att få upprättelse, trots att beteendet inte uppskattades av fängelsepersonal.

– Det har nog bara taggat mig. Under fängelsevistelsen gjorde jag klart för Kriminalvården att jag inte tänkt ägna mig åt det som de tycker att jag ska göra, utan åt det jag ser som viktigt. Att få resning, upprättelse och komma tillrätta med den här problematiken.

FAKTA

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen innan mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hota med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Den 16 maj 2017 inleds den nya rättegången i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen som meddelas den 15 juni.

Källa: TT, Spår, DN, P4 Norrbotten med flera

TT

ARTIKELN HANDLAR OM