Löfven lockar på C och L

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven försökte söndra Alliansen i riksdagens partiledardebatt. Samtidigt öppnade han armarna för Centern och Liberalerna att komma över blockgränsen.

Regeringsfrågan var het under partiledardebatten, trots att det är mer än ett år kvar till valet.

– Handlingskraftiga regeringar i framtiden kommer att kännetecknas av modet att samarbeta, sade Stefan Löfven

– Socialdemokratin står i mitten av svensk politik, beredda att samarbeta över blockgränsen för att ta Sverige framåt.

Varnar för M och SD

Han uteslöt samarbete med Sverigedemokraterna, men vid flera tillfällen varnade han också för att Moderatledaren Anna Kinberg Batra kan komma att stödja sig på SD. En känslig punkt för M-ledaren, eftersom Moderaternas opinionsras ofta kopplas ihop med hennes utspel i vintras om att öppna dörren för SD, om än inte regera tillsammans med dem.

– Här går den tydligaste skiljelinjen i svensk politik. Regeringen å ena sidan, M och SD å den andra. Vi prioriterar investeringar i vårt samhällsbygge, ni vill dränera samhällsbygget på resurser, sade Löfven.

Inte lockad

Centerledaren Annie Lööf var måttligt road av Löfvens lockrop. Hon slog fast att hon vill byta ut honom mot Anna Kinberg Batra. Samtidigt är hon medveten om att ett knivigt parlamentariskt läge kommer att uppstå om inget av de traditionella blocken får majoritet i nästa val.

– Är det så att en alliansregering behöver ökat stöd, så vill Centerpartiet inte ta det från Sverigedemokraterna, utan då söker vi blocköverskridande samtal, och så får vi se vad det mynnar ut i. Jag vill hålla ihop Alliansen efter nästa val, sade Lööf.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund markerade tydligt mot SD.

– Det finns de som tror att söndring och splittring mellan människor är vägen framåt för ett samhälle som ska hålla ihop. Att hålla extremismen utanför makt och inflytande och att hålla samman Sverige och överbrygga klyftor, det är den liberala huvuduppgiften under kommande år, sade han.

Öppna polisstation

Mycket av debatten handlade också om klyftorna i Sverige, integrationen av invandrare, satsningar på polisen och sociala brister. Anna Kinberg Batra anklagade Stefan Löfven för att inte ta problemen på allvar.

– Varför är det så mycket viktigare att inrätta en ny jämställdhetsmyndighet än att öppna en polisstation i Södra Järva? frågade hon.

Södra Järva är ett utsatt område i nordvästra Stockholm.

SD:s ledare Jimmie Åkesson tyckte att statsministern skönmålade läget i Sverige och sade att han nästan fick en tår i ögonen när han hörde Löfven.

– Vi hör hur fantastiskt bra det går för Sverige, och den som ifrågasätter den bilden av hur fantastiskt det går beskylls för att sprida falska nyheter och svartmåla, sade han.

– Visst kan man säga att det går förhållandevis bra för Sverige. Men Sverige mår inte bra, välfärden mår inte bra och det tydligaste exemplet är sjukvården.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM