Sjukhus vill öppna utan sjuksköterskor

INRIKES

Sjukvård. Bristen på sjuksköterskor gör att både Danderyds sjukhus och Lasarettet i Ystad planerar att öppna avdelningar helt utan sjuksköterskor. Från facket kommer skarp kritik.

Båda sjukhusen planerar att öppna tillfälliga avdelningar till sommaren, som ska vara bemannade med läkare och undersköterskor, rapporterar Dagens Medicin. På Lasarettet i Ystad planeras från och med nästa vecka en observationsavdelning med åtta vårdplatser, bemannad med en läkare och en undersköterska. På Danderyds sjukhus planerar man att från och med nästa vecka och under 14 dagars tid öppna två tillfälliga avdelningar, också bemannade med underläkare och undersköterskor. Dagtid ska en av avdelningarna också ha en sjuksköterska på plats.

Joakim Bragd, tillförordnad verksamhetschef på medicinkliniken, säger till Dagens Medicin att han bedömer upplägget som patientsäkert - det är bättre än att patienter ligger kvar på akuten, anser han och påpekar att det hela är en tillfällig lösning:

– Allt går ju ut på att vi ska få tillbaka sjuksköterskorna.

Från Vårdförbundet kommer skarp kritik: "Bättre att hålla stängt än att ha en avdelning utan sjuksköterskor" resonerar ordförande Sineva Ribeiro, ordförande. Hon hänvisar till en rapport från Karolinska Institutet som visar att sjuksköterskebristen leder till bland annat större vårdskador, högre mortalitet och fler trycksår.

TT