Lööf vill öka tryggheten utomhus

INRIKES

Politik. Centerledaren Annie Lööf talade om trygghet när det var hennes tur att tala på Järvafältet. Och det handlade inte enbart om fler poliser, hon vill även satsa pengar på att göra utomhusmiljön tryggare.

– Målet är självklart. Vi ska kunna känna trygghet oavsett var i landet vi bor, sade Lööf från scenen på Spånga IP.

Centerpartiet vill under fyra år satsa 280 miljoner kronor på att göra utomhusmiljön tryggare. En satsning som fanns med redan i partiets höstbudget, men som man inte lyft fram tidigare. Pengarna skulle till exempel kunna användas till att lysa upp mörka tunnlar och otrygga cykelvägar och bygga bort gångbroar där det är enkelt att kasta sten på blåljuspersonal.

Planera smartare

För det är inte bara fler poliser som behövs för att öka tryggheten, anser Lööf. Även stadsplaneringen kan bidra.

– Man måste hitta andra lösningar. Helt enkelt planera smartare så att man kan känna sig trygg utomhus där man bor, säger Annie Lööf.

– Hemma måste vara en trygg plats.

Under veckan talar alla riksdagspartiernas partiledare på Spånga IP i nordvästra Stockholm, nära Tensta och Rinkeby som utpekas som problemområden.

– Jag vill varken svartmåla eller skönmåla. Är problemen det enda man ser så skyms sikten även för vilka lösningar som behövs. Men ser man inte problemen kan man inte heller göra någonting åt dem, säger Lööf.

Hela landet

Talet handlar om klyftor, jobb, småföretag, miljö, klimat och trygghet. Alltså precis det som Annie Lööf brukar hålla tal om. "Ett klassiskt tal", som hon säger.

– Det är förstås riktat till de människor som bor här, men jag tror inte att de har andra frågor som de vill lyssna till jämfört med andra, säger hon.

I stället gör hon en poäng av Centerns fokus på att hela landet ska leva, oavsett om det är landsbygd, stad eller förort.

– Ofta är det samma frågor. Här handlar det precis som på landsbygden om jobben. Det handlar om infrastruktur, som blir fokus på vägar på landsbygden och kollektivtrafik här. Och det handlar om att känna trygghet, att ha närhet till polisen, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM