Osäkert kring midsommarvädret

INRIKES

Väder. Midsommar ser ut att bli en molnig historia i stora delar av landet. Men det finns chans till sol och högre temperaturer i de södra delarna, enligt SMHI.

Väderläget är osäkert och prognosen kan hinna ändra sig innan det är dags för sill och dans runt midsommarstången. Men just nu finns det två troliga väderscenarion för midsommarafton.

– Det ena läget är väldigt lågtrycksbetonat i hela landet med risk för regn och skurar. I det andra drar en högtrycksrygg in över de södra delarna vilket kan innebära solsken, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Enligt den preliminära prognosen landar temperaturen på runt 17 grader i söder och runt 13 grader i norr.

En riktig midsommardröm är alltså inte att räkna med i år. Men den som vill bättra på solchanserna firar i södra Sverige som alltså ser ut att bli vädervinnare om inte högtrycket uteblir och hamnar längre västerut.

– I den norra delen verkar det bli lite mer lågtrycksbetonat. Det är större sannolikhet att det blir stabilt i söder, säger Sofia Söderberg.

Men med åtta dagar kvar kan det mesta förändras.

– I stora drag är det osäkert för midsommarhelgen, säger Sofia Söderberg.

Att prognoser runt midsommar ofta är osäkra beror på att det fortfarande finns en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland. Det är först drygt en månad senare som sommarvärmen anländer för att stanna.

FAKTA

Minnesvärt midsommarväder

Sedan år 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av svalt väder. Men det finns undantag som år 2005 då det i Stockholm och Lund var över 25 grader.

Man får backa tillbaka ända till 1935 för att hitta den högsta midsommartemperatur som uppmätts. Enligt SMHI anses just det året ha haft förra århundradets vackraste midsommarväder och i Sveg var det hela 35 grader varmt.

När det gäller kylslagna midsomrar var 1987 ett år att minnas, om man nu ens vill göra det. Då hade Stockholm 11 grader som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära noll grader.

De senaste årens midsomrar har bjudit på en blandad kompott:

2016: Södra Sverige var vinnare förra året. I Götaland och Svealand dominerade regnskurarna och i Norrland låg molnen tätt.

2015: Varmast i norra Sverige. I Boden var det 21 grader varmt på midsommarafton. I södra Sverige var det däremot regn och i Stockholm blev det inte mer än 12 grader varmt som högst.

2014: Kylig luft strömmade ner över landet, men södra Götaland hade ändå strax över 20 grader. I norra Sverige var det knappt 15 grader och på sina håll blåsigt och regnigt.

2013: En blöt historia. Ett regnområde drog in över landet och drabbade mest Västra Götaland. Mollsjönäs nordost om Göteborg fick 23 millimeter regn. Temperaturerna var dock hyfsade och låg på 20-25 grader.

Källa: SMHI

TT