17-åring döms för mordet på hemlös

INRIKES

Mord. Den 17-åring som tidigare friats för mordet på en hemlös man i Hässleholm dömdes i dag till fyra års sluten ungdomsvård för knivmordet.

Det finns inga vittnen till mordet som inträffade den 9 augusti förra året, åklagarens bevisning bygger istället på indicier. Den dömde 17-åringen kan knytas till platsen genom övervakningskameror och vittnen som sett honom i och i närheten av gångtunneln strax innan och efter den hemlöse mannen hittades knivstucken.

Erkände för vänner

Han har också tidigare under kvällen, efter ett gräl med sin flickvän, skickat ett sms till henne där han förklarar att han kan döda för henne. Efter mordet sa han till henne "hoppas du är nöjd nu". Över telefon erkände han för en vän att han misshandlat en luffare på stationen och inte visste om denne levde eller var död. Han har också uppgett att han varit beväpnad med en kniv.

Kläder försvunna

De kläder som gärningsmannen bar på mordkvällen, hans mobiltelefon och mordvapnet har inte återfunnits. Han har inte kunnat ge någon förklaring till vart kläderna och telefonen tagit vägen, inte heller varför han efter mordet uppmanat flickvännen att radera allas deras kontakter i sin mobiltelefon. Han nekar till att ha varit på tågstationen när mordet begicks och har inte kunnat förklara varför han erkänt mordet för flera personer.

Sammantaget skriver hovrätten i sin dom att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 17-åringen har dödat den hemlöse mannen. Han döms även för ringa narkotikabrott, olaga hot, rån och övergrepp i rättssak till totalt fyra års ungdomsvård, den maximala tid som kan dömas ut. Motsvarande straff för en vuxen hade varit 14 år.

TT