Stöldliga lurade företag på miljoner

INRIKES

Brott. Tio personer från Malmötrakten åtalas för omfattande bedrägerier mot företag. På olika sätt har de lurat till sig allt från spabad och vattenskotrar till bensinkort och leasingbilar.

Männen, som är mellan 30 och 55 år, har systematiskt under flera års tid lurat till sig varor av olika slag genom att bilda bolag i andras namn och använda falska id-handlingar. I målet som omfattar 28 åtalspunkter och närmare 40 målsägande ställs männen till svars för grovt bedrägeri, häleri, försök till grovt bedrägeri och häleri samt urkundsförfalskning.

– Det har varit en omfattande utredning och det har tillkommit många brottsrubriceringar efter hand, säger kammaråklagare Anna Edebalk till TT.

Företag över hela landet har drabbats av ligans metoder. En maskinförsäljare i Blekinge blev lurad på en vattenskoter värd 185 000 kronor, Optimera i Malmö levererade marksten till ett av bluffbolagen till ett värde av 57 000. Genom att utge sig för att arbeta för välkända Ahlsells kunde männen beställa spabad för 275 000 kronor.

Listan fortsätter med plastartiklar, minigrävare, leasingbilar, bensinkort och tre segways som ett Sundsvallsbolag levererade utan att få betalt. En elektronikbutik skickade ut mobiltelefoner och surfplattor för 340 000 kronor innan de insåg sitt misstag och lyckades stoppa nästa order som uppgick till 1,2 miljoner kronor.

Totalt lyckades männen anskaffa varor till ett värde på över åtta miljoner kronor. Firmanamnen som de opererade under var bland annat Byggextra, Jan Novak Bygg och Homoki Sweden AB.

Brotten har begåtts under 2013-2014 och de misstänkta har undan för undan fångats in av polisen. Huvudmännen i ligan, en 36-åring och en 39-åring från Polen, avtjänar redan ett fängelsestraff respektive sitter häktad för andra brott i Sverige. Av övriga misstänka är huvuddelen svenska medborgare.

TT