Linna frias - olösta mordfallet öppnas igen

INRIKES

Brott. Kaj Linna, som mot sitt nekande dömdes till livstids fängelse 2004, frikänns helt av hovrätten för rånmordet i Kalamark.

– Tiden i fängelse var fullkomligt bortkastad tid, värdelös tid, säger han.

Nu öppnas det numera olösta mordfallet igen.

I och med hovrättens frikännande dom kan Kaj Linna inte dömas för brottet som begicks för 13 år sedan.

– Jag är glad för andras skull. Det var mångas axlar som sjönk ner, svarar Kaj Linna på frågan om vilken hans första tanke var efter den frikännande domen.

Sedan Linna släpptes på fri fot den 30 maj har han träffat släkt och vänner, firat och förberett sig på att flytta utomlands, berättar han.

– Och så har vi haft urnsättning för min mamma och min pappa som gått bort under tiden jag suttit i fängelse.

Fallet öppnas på nytt

Nu är alltså Kalamarksmordet olöst. Linna tror ändå att skuldfrågan kan få ett svar.

– Jag tror att det är möjligt att lösa, säger han.

Efter beskedet öppnar polisen i Norrbotten åter förundersökningen, skriver polisen på sin hemsida. I dagsläget har de inga nya spår att gå på utan de kommer till en början att gå igenom den gamla polisutredningen.

– Nu har vi ett olöst rånmord på halsen. Vi hoppas kunna lösa det här. Vi får gå igenom vad som finns och inte finns i utredningen och förlita oss på att det finns någon därute som har ny information, säger polisen Per-Olov Andersson, chef för grova brott i Norrbotten.

Rekordskadestånd

Hovrättens slutsats blev att den bevisning som presenterades i rättegången var otillräcklig och därför inte kunde leda till en fällande dom.

Linna har därmed suttit i fängelse i nära 13 år för ett brott han inte kan dömas för. Juridikprofessorn Mårten Schultz har tidigare sagt att han tror att Linna kan räkna med att placera sig på första plats bland dem som fått skadestånd för felaktiga domar. Men Linna säger att åren i fängelse inte kan kompenseras med pengar.

– Det rör sig troligen om ett rekordbelopp men det speglar ju bara alla de år jag satt i fängelse. Det var fullkomligt bortkastad tid, värdelös tid, säger han.

– Skadeståndet är en process vi måste föra med en stat som kanske inte tar så stor hänsyn till det lidande som den har orsakat.

"Taggat mig"

Aldrig har Linna accepterat att ett straff ska avverkas. Han har bland annat vägrat arbetsplikten i fängelset och i stället fokuserat på att få upprättelse, trots att beteendet inte alltid uppskattades av fängelsepersonalen.

– Det har nog bara taggat mig. Under fängelsevistelsen gjorde jag klart för Kriminalvården att jag inte tänkte ägna mig åt det som de tycker att jag ska göra, utan åt det jag ser som viktigt: att få resning, upprättelse och komma tillrätta med den här problematiken, säger han.

Linna har varit helt övertygad om att det i dag skulle bli en friande dom, lika säker som han kände sig inför att få resningen beviljad i vintras och att bli släppt efter rättegången.

FAKTA

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen innan brottet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hota med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

Den 16 maj 2017 inleds den nya rättegången i hovrätten i Umeå. Den 30 maj försätts Linna på fri fot i väntan på domen.

Den 15 juni frias Linna helt för rånmordet i Kalamark.

TT